‘Duizend’ Syriërs gevlucht naar Turkije - ‘aanval is op handen’

A group of Syrians look toward Turkey with Turkish soldiers in the foreground from inside Syria as they wait for the authorization to cross the border near Turkish village of Guvecci in Hatay province, Turkey, Thursday, June 9, 2011. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said Wednesday that his country will continue to accept the hundreds of Syrian refugees who are fleeing their nation's violence, but he urged Syria's government to adopt reforms aimed at ending the unrest.(AP Photo/Burhan Ozbilici)
A group of Syrians look toward Turkey with Turkish soldiers in the foreground from inside Syria as they wait for the authorization to cross the border near Turkish village of Guvecci in Hatay province, Turkey, Thursday, June 9, 2011. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said Wednesday that his country will continue to accept the hundreds of Syrian refugees who are fleeing their nation's violence, but he urged Syria's government to adopt reforms aimed at ending the unrest.(AP Photo/Burhan Ozbilici) Syrische vluchtelingen, zoals hier bij de grensplaats Guvecci, worden met open armen ontvangen in Turkije, zo zei premier Erdogan gisteren. Foto AP/Burhan Ozbilici

Uit angst voor represailles na de vermeende dood van 120 Syrische agenten zijn vannacht opnieuw honderden Syriërs uit het noordwesten van het land gevlucht naar Turkije. Dat melden persbureau’s op basis van anonieme Turkse overheidsfunctionarissen. In totaal ruim 1.600 Syriërs zouden daarmee de grens met Turkije zijn overgestoken.

De berichten zijn moeilijk te controleren en vaak met elkaar in tegenspraak. Maar het lijkt erop dat het Syrische regime zich opmaakt voor een beslissende slag, die betogers terug hun huizen in moet jagen. Althans, dat beweren mensenrechtenactivisten, nadat de Syrische staatstelevisie eerder deze week bekend maakte dat er in de noordelijke stad Jisr al-Shughour 120 politieagenten op brute wijze waren doodgeschoten door “gewapende bendes”, oftewel betogers.

Volgens waarnemers grijpt het regime het in nevelen gehulde bloedbad nu aan om hard op te treden tegen betogers. Syrische bewindslieden spraken na de vermeende massaslachting onmiddellijk over de “nationale plicht” om de rust in Jisr al-Shughour te herstellen. Gisteren zouden duizenden elitesoldaten zich rondom het stadje hebben verzameld. Een aanval zou op handen zijn.

Over het bloedbad bestaat grote onduidelijkheid. Er gaan hardnekkige geruchten dat de 120 ordebewakers door collega’s zijn doodgeschoten, nadat zij hadden geweigerd om op betogers te schieten. De angst voor represailles is hoe dan ook groot: honderden op de vlucht geslagen Syriërs zijn in de afgelopen dagen de grens met Turkije overgestoken. Veel inwoners van Jisr al-Shughour zouden zijn uitgeweken naar omliggende dorpen.

De troepen die zich nu bij Jisr al-Shughour verzamelen zouden behoren tot de vierde legerdivisie, die wordt aangevoerd door Maher, de jongere en naar verluidt wrede broer van de Syrische leider Bashar al-Assad. Maher wordt door de bevolking veel meer gevreesd dan zijn oudere broer en zou een sleutelrol hebben gespeeld bij de onderdrukking van het volksprotest in Syrië.