Duitsland harder over Grieken in schuldencrisis

De bezitters van Griekse staatsobligaties krijgen misschien toch een dreun te verwerken. Net nu de Europese beleidsmakers het eens begonnen te worden over een scenario waarin aan crediteuren zou worden gevraagd een ‘vrijwillige’ bijdrage te leveren aan het tweede steunpakket voor het land, heeft de Duitse minister van Financiën de inzet verhoogd door in het openbaar te vragen om een niet al te soepele schuldsanering. Dat voorspelt weinig goeds voor een snelle overeenkomst.

In een brief aan de overige niet-particuliere schuldeisers van Griekenland zegt Wolfgang Schäuble dat een schuldsanering verder moet gaan dan het voorgenomen ‘Weense initiatief’, waarbij banken er vrijwillig mee instemmen de looptijd van bestaande obligaties te verlengen. In plaats daarvan wil hij de looptijd van de Griekse particuliere schulden verplicht met zeven jaar uitbreiden om een substantiële bijdrage van de particuliere sector aan de steunoperatie te verzekeren.

De beslissing van Schäuble om de publiciteit te zoeken zal de onderhandelingen compliceren over een tweede Griekse steunoperatie, die voor het einde van de maand beklonken moeten worden. Zijn brief duidt op een verharding van het Duitse standpunt, na recente aanwijzingen dat Berlijn bereid was akkoord te gaan met een oplossing à la Wenen.

De regering van bondskanselier Angela Merkel komt hierdoor op ramkoers te liggen met de Europese Centrale Bank. Topfunctionarissen van de ECB hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk geprotesteerd tegen iedere sanering van de Griekse schulden, omdat zij bang zijn dat het financiële systeem van de eurozone erdoor geïnfecteerd zal worden. Maar de centrale bank heeft ook aangegeven zich niet te zullen verzetten tegen een ‘Weense’ oplossing.

Duitsland is mogelijk tot deze koerswijziging gekomen doordat er tekenen zijn dat grote particuliere banken zullen weigeren deel te nemen aan de zachtere optie van de vrijwillige opschorting van de schulden. In dat geval is de brief van Schäuble slechts een van de vele ontwikkelingen in een harde, deels in het openbaar uitgevochten onderhandelingsstrijd.

Maar als Berlijn het serieus meent met de verlenging van de looptijd van de Griekse schulden, zou de enige weg uit de impasse zijn dat de ECB haar stellingname nog verder afzwakt en toegeeft dat er misschien manieren zijn om de negatieve gevolgen van een schuldsanering te beperken.

Een compromis hoeft niet onmogelijk te zijn. De zwaarte van iedere oplossing hangt af van de mate waarin de obligatiehouders er van overtuigd worden om mee te doen. Maar als de Duitse regering een formule heeft gevonden die de ECB tot de conclusie zal brengen dat haar angst voor een financiële kettingreactie ongegrond is, dan moet zij zo snel mogelijk met dit plan naar buiten komen.

Pierre Briançon enNeil Unmack

Vertaling Menno Grootveld