‘Dertien doden bij gevechten in zuiden Jemen’

Jemenitische soldaten controleren hun wapens in hoofdstad Sana'a. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Bij gevechten tussen regeringstroepen en militanten van Al-Qaeda zijn vanochtend in het zuiden van Jemen minstens dertien mensen omgekomen. Dat beweert althans het Jemenitische leger.

Onder de doden zijn volgens een legerofficier tien aan Al-Qaeda gelieerde militanten en drie militairen. De gevechten zouden hebben plaatsgevonden rondom het stadje Zinjibar (kaart) in zuid-Jemen. Dat stadje werd vorige week ingenomen door strijders van Al-Qaeda.

De legerofficier zei tegenover persbureau AFP dat het leger vorderingen maakt en steeds dichterbij Zinjibar komt. “We omsingelen de stad aan alle kanten”, aldus de legerofficier. Hij kondigde aan dat nieuwe aanvallen op de stad in de komende uren zullen volgen.

De Jemenitische oppositie beschuldigde het regime van de in Saoedi-Arabië verblijvende president Ali Abdullah Saleh er vorige week van dat het Zinjibar bewust had laten innemen door militanten van Al-Qaeda. Op die manier zou Saleh op de dreiging van moslimextremisme kunnen wijzen en zijn eigen onmisbaarheid in de strijd daartegen kunnen aantonen. Saleh zei eerder dat Al-Qaeda de macht in Jemen overneemt als hij aftreedt.

The New York Times berichtte vanochtend dat het Amerikaanse leger steeds meer luchtaanvallen uitvoert in Jemen om kopstukken van Al-Qaeda te elimineren.