De wk-voetbal zwabberde niet, maar was wel trager

Richard Post en Mike van Oppen zijn net een paar uur terug van een vakantie op Mallorca. Nu hebben ze wel even tijd om over hun profielwerkstuk te praten. Als voetballiefhebbers wisten Richard (Feyenoordsupporter) en Mike (FC Utrechtfan) zeker dat ze hun profielwerkstuk over voetbal wilden schrijven. Wat lang ontbrak was de concrete onderzoeksvraag.

Het WK voetbal van vorig jaar in Zuid-Afrika bood uitkomst. In de aanloop van het toernooi ontstond ophef rond de nieuwe Jabulani-bal van Adidas. Die zou zwabberen en veel sneller zijn dan normaal. Vooral keepers waren ontevreden.

De twee leerlingen van College de Heemlanden in Houten wilden weten of de kritiek terecht was. Ze vergeleken in hun onderzoek de baan van de Jabulani met die van zeven andere ballen. Daaronder waren ballen waarmee wordt gespeeld in de eredivisie en in de Premier League.

Om de ballen met dezelfde kracht en onder dezelfde hoek weg te schieten, bouwden de scholieren eerst een houten opstelling in de gymzaal van hun school. „Onze schotmachine is een soort schommel met in plaats van een bankje een been met aan het uiteinde een voetbalschoen”, legt Richard uit. Om dat been spanden Mike en Richard een fietsband. Door het houten been los te laten, zwiepte de voetbalschoen naar voren om de bal vanaf een klein kunstgrasmatje weg te schieten.

Drie videocamera’s registreerden daarna het traject van de weggeschoten bal. „Op de computer rekenden we daarna de baan, snelheid en luchtweerstand van de bal uit”, vertelt Mike. Zwabberen deed de Jabulani niet. „De verschillen tussen de banen van de 8 ballen waren eigenlijk minimaal”, zegt Mike. Wel ondervond de Jabulani meer luchtweerstand dan gemiddeld. „Dat betekent eigenlijk dat het een ‘langzame bal’ is”, licht Richard toe.

Het is niet zo dat hiermee het ongelijk van de klagende keepers is bewezen. Richard: „Door het ruwe oppervlak van de bal kan de weerstand bij een andere schotsnelheid lager zijn. En de luchtdruk speelt ook een rol, die was in Zuid-Afrika een stuk lager.” wBeide jongens gaan de studie technische bedrijfskunde doen.