Buitenland

België

Lievelingsobjecten

In museum Grand Hornu in Hornu is tot 23 oktober een tentoonstelling te bezoeken die is gewijd aan lievelingsobjecten. Er zijn meubels te zien afkomstig uit uitwisselingen, interviews en fotosessies rondom het thema van het lievelingsobject. Ze werden ontworpen door de jonge ontwerpers van de designsectie van Fabrica in Treviso, die in Grand- Hornu verbleef en zijn uitgevoerd door de technische ploeg van Grand Hornu Images.

Rue Sainte-Louise 82. www.grand-hornu-images.be

Frankrijk

Zaha Hadid

Nog t/m 30 oktober is de tentoonstelling onder de titel Zaha Hadid, une Architecture in het Institut du Monde Arabe in Parijs te zien. De gelauwerde Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid werd geboren in Bagdad in 1950 en studeerde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en de Architectural Association in Londen. Ze werkte bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas en begon in 1980 haar eigen bureau.

T/m 30 okt. Inl www.institutdumondearabe.fr

Zwitserland

Art Basel

‘s Werelds grootste internationale beurs voor moderne en hedendaagse kunst vindt jaarlijks plaats in Bazel. Op Art Basel exposeren zo’n driehonderd galeries uit heel de wereld werken van de grote meesters van de moderne kunst tot de nieuwste generatie opkomende kunstenaars. Een speciale hal, Unlimited, is ingericht met grootschalige installatiekunst. Ook is er een uitgebreid discussieprogramma met kunstverzamelaars, museumdirecteuren, galerie-eigenaren, kunstenaars, architecten en Biënnaledirecteuren.

15 t/m 19 juni, Hall 1 en 2, Messe Basel, Messeplatz. Inl www.artbasel.com

Groot-Brittannië

BP Portrait Award

Dit jaar was er een recordaantal van 2.372 inzendingen bij de BP Portrait Award, een prestigieuze expositie in de Londense National Portrait Gallery. Er zijn vijfenvijftig werken geselecteerd, waaronder de vier genomineerde kunstenaars: Ian Cumberland, Wim Heldens, Sertan Saltan en Louis Smith. Ook te zien: de Next Generation project. Geïnspireerd door Olympische en Paralympische Spelen in 2012 in Londen gingen 14 tot 19-jarigen ook aan de slag met portretten.

16 juni t/m 18 sept. St. Martins Place. Inl www.npg.org.uk

Beyond The Moulin Rouge

Danseres Jane Avril was een van de sterren van de Moulin Rouge in 1890. Nu kennen we haar vooral van de posters die Henri de Toulouse-Lautrec van haar maakte, maar toen was ze het middelpunt van Lautrecs bonte wereld met bohémiens, dansers, zangers, musici en prostituees. Op een expositie in de vernieuwde zalen van de Courtauld Gallery in Londen is vanaf 16 juni de expositie Toulouse-Lautrec and Jane Avril Beyond The Moulin Rouge met zijn meest bekende schilderijen, posters en tekeningen.

16 juni t/m 18 sept, Somerset House, Strand. Inl www.courtauld.ac.uk

Italië

Ileana Sonnabend

Het Guggenheim Museum in Venetië wijdt een tentoonstelling aan verzamelaar Ileana Sonnabend, de eerste vrouw van galeriehouder Leo Castelli. De nadruk ligt op de Italiaanse beweging Arte Povera, maar er is ook werk te zien van Amerikanen als Rauschenberg, Warhol en Koons.

T/m 2 okt. Inl www.guggenheim-venice.it