Britse filmkeuring verbiedt Nederlandse film

De film The Human Centipede II van de Nederlandse regisseur Tom Six (37) is verboden in het Verenigd Koninkrijk vanwege de ‘sterke en voortdurende focus (-) op de link tussen seksuele opwinding en seksueel geweld en de helder associatie van onvrijwillige pijn met seksueel genot’.Dat schrijft de Britse filmkeuring BBFC in zijn besluit om een dvd-release van de horrorfilm te verbieden. In de film is ondermeer sprake van masturbatie met schuurpapier en een penetratie met prikkeldraad. Six, niet voor commentaar bereikbaar, schrijft in een reactie dat hij weliswaar een ‘horrific horror film’ heeft gemaakt, maar dat dat ook de bedoeling was. ‘Laat de mensen zelf besluiten of ze kijken of niet.’

Tom Six is een Nederlandse regisseur, maar kreeg hier met zijn eerste drie films de handen niet op elkaar. I Love Dries, waarin de volkszanger Dries Roelvink wordt ontvoerd voor zijn sperma, werd in 2008 genegeerd dan wel neergesabeld. Twee jaar later bleek zijn horrorfilm The Human Centipede een internationale schandaalhit. In die film naait een waanzinnige geleerde drie mensen met mond en anus aan elkaar tot een menselijke duizendpoot.

Ondanks dit extreme uitgangspunt was het eerste deel een ‘relatief traditionele en conventionele horrorfilm’, hoewel ‘smaakloos en afstotelijk’, zo stelt de BBFC nu. Die film werd goedgekeurd voor 18 jaar en ouder. Six beloofde dat deel één naast het vervolg zoiets als ‘My Little Pony’ zou worden.

Het British Board of Film Classification staat bekend als streng. Het afgelopen decennium was sprake van zekere liberalisering: vorig jaar eiste de BBFC dat de schaar werd gezet in slechts 1,4 procent van de bioscoopfilms en 2,5 procent van de dvd’s. Twee jaar geleden werd voor het laatst een film verboden: het Japanse Grotesque. Ook daar is het struikelblok extreem, seksueel getint geweld.

In Nederland is The Human Centipede nog niet uitgebracht of vertoond, naar verluidt omdat Tom Six wrokkig is over de slechte ontvangst van zijn eerdere films.