Britse bisschop laakt politiek

De aartsbisschop van Canterbury, de hoogste religieuze leider binnen de anglicaanse kerk, beschuldigt de Britse regering ervan hervormingen door te voeren zonder daarvoor een democratisch mandaat te hebben.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een aartsbisschop zich in het politieke debat in het Verenigd Koninkrijk mengt. Het is de meest hevige politieke kritiek van een aartsbisschop sinds Robert Runcie in de jaren tachtig Margaret Thatcher aansprak op wat hij de materialistische samenleving noemde en het ontstaan van een tweedeling tussen arm en rijk.

In een artikel in de New Statesman zegt de huidige aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, zich zorgen te maken over de door de coalitieregering voorgestelde hervormingen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de bijstand. Hij noemt het een „radicale lange termijnpolitiek waarvoor niemand heeft gestemd” en die met „opmerkelijke snelheid” wordt ingevoerd. Er is volgens hem onvoldoende debat over de hervormingen: „Er is een begrijpelijke bezorgdheid over wat democratie in deze context betekent.”

Hij wijst erop dat premier Cameron voor de verkiezingen beloofde geen van bovenaf opgelegde reorganisaties in de gezondheidszorg door te voeren. Nu maakt de regering plannen om die gezondheidszorg toch te hervormen. Hetzelfde gebeurt volgens de aartsbisschop op het gebied van onderwijs, waar hervormingen met de snelheid die „normaal voor terreurwetten is gereserveerd” door het parlement werden afgehandeld. De aartsbisschop zegt: „De regering moet horen hoeveel angst er op dit moment is over dit soort zaken.”

Williams heeft kritiek op het idee van de ‘big society’ van premier Cameron, waarbij de overheid zich terugtrekt en bedrijven, liefdadigheidsinstellingen en vrijwilligers de gemeenschap helpen. Hij noemt dat een „afgezaagde” slogan die wordt gezien als een „opportunistische” dekmantel voor bezuinigingen.

In een reactie laat een woordvoerder van Downing Street weten dat de premier al voor de economische crisis sprak over de ‘big society’. „Deze regering is gekozen om de ernstige problemen in Groot-Brittannië aan te pakken”, aldus de woordvoerder tegen de BBC.