Boeken nieuws

Gerrit Noordzij met een paar letters. Foto Universiteit van Amsterdam
Gerrit Noordzij met een paar letters. Foto Universiteit van Amsterdam Universiteit van Amsterdam

Guardian komt met seksetest voor seksist V.S.Naipaul...

Vorige maand nog werd Philip Roth voor seksistisch auteur uitgemaakt door een jurylid van de International Man Booker Prize. Nu is het de beurt aan V.S. Naipaul. Nu hij zijn ruzie met Paul Theroux had bijgelegd, zocht hij nieuwe literaire vijanden. En hij vond ze: schrijfsters.

In een interview met de Royal Geographic Society kraakte hij Jane Austen als sentimentele huilebalk. ‘Er is geen vrouw die zo goed kan schrijven als ik. Laat me één alinea lezen en ik weet of we met een mannelijke of vrouwelijke schrijver te maken hebben,’ blufte hij tegen The Guardian. De krant neemt de proef op de som en presenteert een quiz: 10 citaten, man of vrouw. Wie het weet mag het zeggen.

... en Germaine Greer pakt na mannen nu honden aan

De befaamde Australische literatuurwetenschapster Germaine Greer heeft vorige week de Britten opgeroepen om paal en perk te stellen aan het redeloze gedrag van hun honden. De feministische academica neemt het niet langer dat de honden door de bossen draven en daarbij de boshyacint in het gedrang brengen. ‘Als je van de boshyacint houdt, breng dan je hond om’, oreerde ze. Greer zegt dat vooral de uitwerpselen van de viervoeters de lentebloem bedreigen. Greer, die zelf een hyacintenbos bezit, spreekt uit ervaring. Fosfor in de hondenpoep verstoort het chemische evenwicht in haar bos. (DL)

Arundhati Roy: eerste de maoisten, dan pas weer literatuur

Arundhati Roy wordt door haar kritische geluiden over India nog steeds niet met rust gelaten – en dat heeft zijn weerslag op haar houding. Geweld keurt ze niet langer af: ‘Als je lid bent van een stam, en in een bos woont, en de politie komt langs om je dorp af te branden, wat moet je dan doen? In hongerstaking gaan? Geweldloosheid is theater – en zonder publiek bereik je niets.’

Aan een tweede roman, na haar debuut De god van kleine dingen is ze nog niet toegekomen: ‘ik ben er wel aan begonnen,’ vertelde ze Stephen Moss van The Guardian, maar het komt er niet echt van. Ik ben er misschien ook niet ambitieus genoeg voor.’ Ondertussen schreef ze wel reportages, onder meer over de Maoistische guerrilla’s in Centraal-India. ‘Ik ben een sympathisant van de maoisten,’ zegt ze zonder aarzeling. ‘Dat is het verzet dat ik steun op het ogenblik’. (TJ)

Origineel van eerste antisemitische brief Hitler gevonden

Het is de eerste bron waaruit Hitlers antisemitisme zwart op wit blijkt: een brief uit 1919, onlangs aangekocht door het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles. De inhoud was al wel bekend, en de vondst werd met enige scepsis ontvangen. Het exemplaar dat bekend is, blijkt een kopie te zijn; dit is het origineel, zo bericht The New York Times. Al in deze brief beschrijft Hitler dat de oplossing voor het joodse probleem zou zijn om ‘het ras’ in zijn geheel ‘uit Duitsland te verwijderen’. (TJ)

Claus en Claus kunnen De wolken niet tegenhouden

Het postuum verschenen boek De Wolken van Hugo Claus niet uit de handel moet worden genomen. Dat besliste de Antwerpse kortgedingrechter dinsdag in een zaak die was aangespannen door Thomas Claus en Arthur Kristel.

Volgens de zonen schond het boek, dat een selectie bevat uit het persoonlijke archief van Hugo Claus, de privacy van de schrijver. Maar volgens de rechter ‘gelden dergelijke persoonlijke rechten echter maar zolang de persoon in kwestie nog in leven is.’ De rechter verwees verder naar een document waarin Claus op 5 april 2007 zijn vrouw Veerle De Wit aanwees als beheerder van zijn nalatenschap. HUMO-journalist Mark Schaevers, die De Wolken (drie drukken in drie weken) samenstelde, noemde het proces van de zonen ‘een stomp in de maag’. (DL)

OP DE SITE

Reportage over de problemen van de boekhandel, interviews met Timothy ‘Bloodlands’ Snyder en Joep de Hart, Ilja Leonard Pfeijffer bij de Belgen.

M.m.v. Arjen Fortuin, Toef Jaeger en Dirk Leyman.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog depapierenman.nl