Beeldende kunst

Nieuw

Dutch Doc fotofestival

Twee Amerikaanse documentaire fotografen, Mark Klett en Bill Ganzel, ontmoeten elkaar voor het eerst op de Dutch Doc Days, een fotografiefestival in het Utrechtse Museumkwartier op 11 en 12 juni. Er zijn (inter)nationale gasten, debatten, films, een boekenmarkt en de prijsuitreiking van de Dutch Doc Award, de belangrijkste documentaire fotografieprijs. De zes genomineerden voor de Award zijn t/m 19 juni te zien in het Centraal Museum en het Catharijneconvent.

Inl www.dutchdocaward.nl

KunstFort Asperen

Met de expositie Too late, too little, (and how) to fail gracefully grijpt curator Bik Van der Pol de historie van Fort Asperen in Acquoy aan om de begrippen indringers en verdedigingslinies onder de loep te nemen. Wanneer wordt de ander als een bedreiging gezien? De manifestatie wil met kunstenaarsprojecten en activiteiten het publiek aanzetten om na te denken over hoe territoria worden afgebakend en of dat tot de gewenste veiligheid leidt. Met bijdragen van onder meer Tarek Atoui, Marc Bijl, Martijn Engelbregt, Otto Karvonen en Navid Nuur. Ook met filmprogramma. T/m 25 sept, Langedijk 25. Inl www.kunstfortasperen.nl en www.howtofail.nl.

Rembrandthuis

Op 10 juni is het honderd jaar geleden dat het Rembrandthuis als museum zijn deuren voor het publiek opende. Om dat te vieren is het Rembrandthuis in Amsterdam vrijdagavond tussen 18 en 22u (gratis) geopend. Er zijn korte lezingen over de geschiedenis van het Rembrandthuis door conservatoren (vanaf 20u), verf- en etsdemonstraties en tijdelijk in bruikleen: het recent herontdekte, in 1637 door Rembrandt geschilderde Portret van Eleazar Swalmius (1582-1652), gereformeerd predikant uit Amsterdam. Jodenbreestr 4. Inl www.rembrandthuis.nl

Continuity of Chaos

Op uitnodiging van Fotografie Museum Amsterdam (Foam) stelde fotograaf Sophie Mörner een expositie samen met jong fotografietalent uit de Verenigde Staten. De tentoonstelling Continuity of Chaos toont het werk van Luke Gilford, Nicholas Gottlund, Aaron McElroy en Sarah Palmer. Deze jonge fotografen zijn allen geïnspireerd door ideeën over het begrip ‘chaos’.

T/m 4 sept, Keizersgracht 609. Inl www.foam.org

Prix de Rome

Vandaag wordt door staatssecretaris OCW, Halbe Zijlstra, de Prix de Rome 2011 Beeldende Kunst uitgereikt. De vier finalisten hebben in een werkperiode van drie maanden in de Rijksakademie van Beeldende Kunsten nieuw werk gemaakt, dat is beoordeeld door een jury. Het werk van vier shortlist- en zes longlistkandidaten is in SMART Project Space Amsterdam te zien. Ook zijn er activiteiten die dieper ingaan op het werk van de kunstenaars. Tijdens de Prix Nights is er telkens een interview met één van de deelnemende kunstenaars en ook met een door hem/haar samengesteld film-, performance- of muziekprogramma.

T/m 24 juli, Arie Biemondtstraat 111. Inl www.smartprojectspace.net

Adam Fuss

Wat opvalt aan het werk van Adam Fuss in Huis Marseille in Amsterdam is dat hij zijn onderwerpen (silhouetten, gazen doopjurkjes, vlinders, slangen, kant, rook, kringen in het water) uit hun natuurlijke habitat haalt. In zijn studio transformeren ze in een met emoties beladen symbool, of icoon. Zondag om 11u verzorgt Fuss een rondleiding. Inschrijven: info@huismarseille.nl

11 juni t/m 4 sept, Keizersgracht 401. Inl www.foam.nl.