'Arabische Lente' maakt wereld gevaarlijker

Naast de gebruikelijke terrorismedreiging is er meer politiek geweld.

Dat blijkt uit een risicoanalyse van tweehonderd landen door de internationale verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon. Volgens Aon, dat jaarlijks een kaart samenstelt van dreigingen, veroorzaken de opstanden in het Midden-Oosten een verhoogd risico voor het internationale bedrijfsleven. De afgelopen jaren bleef de kaart beperkt tot de terrorismedreiging. Waar vorig jaar zeven landen in de gevaarlijkste categorie terechtkwamen – risicolanden als Afghanistan, Somalië, Irak en Jemen – hebben nu zestien landen de kwalificatie „zeer hoog risico”. ‘Arabische Lente’-toevoegingen zijn Egypte, Libië en Syrië. Daarnaast zijn verscheidene Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Zimbabwe en Soedan, in deze categorie ingedeeld wegens het risico van staatsgrepen en rebellie. India, vorig jaar nog in de gevaarlijkste klasse wegens het grote aantal aanslagen, wordt dit jaar een geringer risico geacht. Nederland blijft in de categorie laag risico. Verder blijven terreurgroepen actief. Als voorbeelden worden genoemd: de aanslag begin dit jaar op de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou (35 doden) en de – mislukte – poging van het Al-Qaeda-filiaal in Jemen om vliegtuigen op te blazen, vorig jaar oktober. (NRC)