Amerikaanse overheid besmette wezen en gevangenen met syfilis

Een 74-jarige overgrootmoeder uit Guatemala vertelt hoe ze op haar negende door de Amerikaanse overheid opzettelijk met syfilis werd besmet. Als experiment.

De vrouw, Marta Orellana, doet haar verhaal bij The Guardian. Ze is maar één van de zeker 1500 mannen, vrouwen en kinderen die door de Verenigde Staten in de jaren veertig met syfilis, gonorroe en zachte sjanker (of ulcus molle) werden opgescheept.

Orellana vertelt in de Britse krant hoe ze in 1946 aan het spelen was in het weeshuis waar ze woonde, toen dokters haar dwongen de benen uit elkaar te doen. Ze huilde, werd geslagen en deed uiteindelijk wat haar door de Amerikaanse dokters werd opgedragen.

“They never told me what they were doing, never gave me a chance to say no. I’ve lived almost my whole life without knowing the truth. May God forgive them.” - Orellana in The Guardian

Angst voor militairen met soa’s

Het experiment werd destijds uitgevoerd door de Verenigde Staten uit angst voor de thuiskomst van Amerikaanse militairen met seksueel overdraagbare aandoeningen. De wezen werden, samen met gevangenen en dienstplichtigen aan het medische experiment onderworpen om een toen nieuw antibioticum te testen, penicilline.

In oktober gaf Hillary Clinton, als minister van Buitenlandse Zaken, samen met minister van Gezondheid Kathleen Sebelius in een gezamenlijke verklaring de ‘verwerpelijke onderzoeken’ toe en president Barack Obama belde zijn Guatemalteekse collega persoonlijk op om zijn excuses aan te bieden.

Leven lang last gehad van het experiment

Naast Orellana interviewde The Guardian nog enkele slachtoffers, die tot nu toe grotendeels anoniem waren gebleven. Uit hun verhalen blijkt dat ze hun hele leven lang last hebben gehad van het Amerikaanse experiment en werden getergd door de onwetendheid van wat nu precies met hen was uitgehaald.

Veel van hen zijn inmiddels overleden, maar de ziekte kan worden overgedragen aan volgende generaties. Zo vertelt de 57-jarige Mateo Gudiel dat hij de gevolgen ondervindt aan het experiment, dat zijn vader te verduren kreeg.

Gevangenen moesten seks hebben met besmette prostituees

Meer dan de helft van de slachtoffers waren laaggeplaatste soldaten die door hun superieuren naar de Amerikaanse doktoren werden bevolen. Eerder probeerden ze het met al besmette prostituees, die werden gedwongen tot seks met gevangenen, tot ze erachter kwamen dat het ‘efficiënter’ was om soldaten, psychiatrische patiënten en wezen met syfilis te injecteren.

Medewerking van de Guatemalteken werd verkregen door het aanbieden van sigaretten aan de beoogde deelnemers en materialen aan instituties. Het is niet duidelijk wat bijvoorbeeld de Sisters of Charity kregen voor het beschikbaar stellen van wezen aan de lange dokters die elke week van 1946 tot 1948 langskwamen.

De wetenschappers behandelden 87 procent van hun ‘patiënten’, maar raakten de overige 13 procent kwijt. Van de behandelden heeft een tiende altijd last gehouden van terugkerende ziekteverschijnselen.

Bedreigingen om ‘schadevergoeding’

Maar er zijn meer gevolgen na het naar buiten komen van het verhaal. Marta Orellana krijgt bedreigingen aan haar adres, omdat de machtige criminele bendes in Guatemala-Stad er lucht van hebben gekregen, en denken dat de vrouw een enorme schadevergoeding heeft gekregen. Ze eisen daar een deel van.

In werkelijkheid loopt de zaak nog, en kan het nog heel lang duren ook. Een mensenrechtenadvocaat zegt tegen de krant dat hij betwijfelt of Guatemala de verantwoordelijkheid neemt, laat staan de slachtoffers compenseert.

In juni komt een officieel rapport van een Gautemalteeks onderzoek, voorgezeten door de vice-president.

Lees het hele verhaal over het Amerikaanse experiment in Guatemala bij The Guardian.