A t the beach

‘Het waait, zand vliegt in de rondte, de zilte lucht wordt gevuld met het geluid van krijsende meeuwen en de zon staat hoog aan de hemel.” In deze setting bevond ik me laatst toen ik een paar dagen aan het strand logeerde. De grootouders van vriendin S. hebben namelijk een huisje aan zee en ze willen het soms wel een weekendje uitlenen aan S. en haar vriendinnen. Dus toen het een beetje mooi weer werd besloten wij om maar eens een bezoekje te brengen aan het strand.

Nu is het huisje van de meeste gemakken voorzien, maar heel luxe is het niet. Er zijn genoeg zachte bedden, een koelkast, een toilet en je zit helemaal uit de wind. Maar het stromende water is koud en bovendien niet bedoeld als drinkwater.

Er is wel een klein gasstelletje, maar uitgebreid koken behoort niet echt tot de mogelijkheden. We waren dus aangewezen op de strandtenten, barbecue, of iets simpels. We kozen voor dat laatste want de strandtent en de barbecue waren respectievelijk te prijzig om elke avond te doen en er was te veel zand en wind om fatsoenlijk buiten te eten.

Ik besloot om thuis alvast wat klaar te maken, en maakte een courgettesoep die ik afgekoeld in plastic bronwaterflessen naar het strand kon verschepen. Dat ik nog een uur met de trein moest en vanaf daar nog een lift naar het strand moest regelen maakte niet uit, want als de dop er goed op zit kan er met de inhoud weinig gebeuren. In het strandhuisje hoefden we de soep alleen nog maar op te warmen en konden we toch genieten van een goed avondmaal.

Voor vier personen:

4 grote courgettes

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel kerrie

2 uien

groentebouillon

2 teentjes knoflook

paar takjes koriander

200 gram gerookte zalmsnippers

crème fraîche

scheutje olijfolie

peper en zout

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak in een hoge pan tot de ui een goudbruine kleur krijgt. Snijd de courgettes in blokjes en doe deze ook in de pan. Bak drie minuten mee. Voeg de kruiden toe en schep een paar keer om, voeg dan de groentebouillon toe tot alles net onder water staat en breng aan de kook. Snijd de koriander fijn en kook ongeveer de helft mee in de pan. Laat dan afgedekt op een laag vuur ongeveer twintig minuten pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Als je van een grove soep houdt, dan kan je ook een stamper voor de stamppot gebruiken om de ingrediënten fijn te maken. Voeg naar smaak peper en zout toe en verdeel over vier kommen. Roer er een beetje crème fraîche doorheen, en garneer met de zalmsnippers en de overgebleven koriander.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.