23 doden bij raketaanval VS in Pakistan

To go with AFP story ?Pakistan-unrest-US-Kashmiri-family,SCENE? by Khurram Shahzad This picture taken on June 7, 2011 shows a general view of the Thathi, the home village of the Al-Qaeda's reputed military kingpin Ilyas Kashmiri, is an arduous six-hour drive from Islamabad, pushing ever higher into foothills of the Himalyas, carpeted in lush grass but remote and depressingly poor. Four days after reports of Ilyas Kashmiri's death hit the airwaves, his family in Pakistan say they know nothing about his fate and that neither do the intelligence agents who come knocking. There are reports that Kashmiri was himself a Pakistani-trained commando before he veered towards the path of holy war against Indian and then later fell in with Taliban and Al-Qaeda on the western border with Afghanistan. AFP PHOTO/ SAJJAD QUYYUM
To go with AFP story ?Pakistan-unrest-US-Kashmiri-family,SCENE? by Khurram Shahzad This picture taken on June 7, 2011 shows a general view of the Thathi, the home village of the Al-Qaeda's reputed military kingpin Ilyas Kashmiri, is an arduous six-hour drive from Islamabad, pushing ever higher into foothills of the Himalyas, carpeted in lush grass but remote and depressingly poor. Four days after reports of Ilyas Kashmiri's death hit the airwaves, his family in Pakistan say they know nothing about his fate and that neither do the intelligence agents who come knocking. There are reports that Kashmiri was himself a Pakistani-trained commando before he veered towards the path of holy war against Indian and then later fell in with Taliban and Al-Qaeda on the western border with Afghanistan. AFP PHOTO/ SAJJAD QUYYUM

Bij twee raketaanvallen van de Verenigde Staten in een afgelegen gebied in Pakistan, bij de Afghaanse grens, zijn 23 mensen omgekomen. Volgens de Pakistaanse inlichtingendienst gaat het om islamitische militanten.

De raketten raakten twee doelwitten: een voertuig (vijf doden) en een trainingsfaciliteit (achttien doden). Uren na de aanval van de VS vielen militante Talibaan een checkpoint in een nabije regio aan: bij de gevechten die daarop volgden werden acht soldaten en tien opstandelingen gedood.

In totaal zijn er deze week nu vijf raketaanvallen geweest van de VS op doelen in Pakistan. Volgens Reuters zijn de aanvallen een teken dat de Verenigde Staten niet de intentie heeft haar tactiek te veranderen, ondanks de publieke afkeer in Pakistan en de verslechterde relaties tussen Islamabad en Washington, na de aanval waarbij Osama bin Laden werd gedood.