Zweden op 3 punten van Oranje

Zweden houdt in groep E van de EK-kwalificatie de achterstand op Nederland beperkt tot drie punten. De voetbalformatie van bondscoach Erik Hamrén won gisteren met 5-0 van Finland en komt daarmee op vijftien punten uit zes duels. Oranje heeft na evenveel wedstrijden de maximale score van achttien punten.

Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic maakte drie van de vijf Zweedse doelpunten. Kim Källström en Twente-speler Emir Bajrami waren de andere treffers. Vrijdag won Zweden al met 4-1 in Moldavië. Hongarije zegevierde in groep E dinsdag met 3-0 in San Marino. Zweden en Nederland spelen 11 oktober in Solna nog tegen elkaar. Het eerste onderlinge duel in Amsterdam won Oranje met 4-1. Bij een gelijke eindstand telt het onderlinge resultaat. Nederland zou, bij een gelijke puntenstand, in de ‘return’ dus met twee doelpunten verschil mogen verliezen van Zweden.

Duitsland is volgende zomer zo goed als zeker van de partij op het EK in het buurland Polen en Oekraïne. De ploeg van trainer Joachim Löw sloot ook zijn zevende kwalificatieduel in groep A winnend af. De Duitsers wonnen in Bakoe met 3-1 van Azerbeidzjan.

Duitsland, drievoudig Europees kampioen, heeft met nog drie groepswedstrijden te spelen 21 punten. Alleen Turkije zou de Duitsers in theorie nog kunnen achterhalen. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink staat na zes wedstrijden op tien punten.

België, dat elf punten uit zeven duels behaalde, kan zich alleen voor het EK plaatsen via de play-offs. Dan moeten de ‘Rode Duivels’ vóór Turkije als tweede eindigen in de poule. Vrijdag eindigde het onderlinge duel in Brussel in 1-1.

In groep D voerde Wit-Rusland de druk op Frankrijk een beetje op. Door een 2-0 zege op Luxemburg komen de Wit-Russen op één punt van de koploper, al hebben ze wel een wedstrijd meer gespeeld dan de Fransen. In dezelfde poule won Bosnië-Herzegovina met 2-0 van Albanië. Voormalig AZ-speler Haris Medunjanin was een van de doelpuntenmakers.

Estland verloor met 2-0 op de Faeröer. In de aanloop naar het EK van 1992 boekte de eilandengroep in de Atlantische Oceaan voor het laatst een kwalificatiezege.