Zo klinken Arctic Monkeys die weten dat het goed zit

CD Suck It And See van Arctic Monkeys

cd pop

Arctic Monkeys: Suck It And See

Domino ****

Bij het verschijnen van het vierde album van Arctic Monkeys is zanger en gitarist Alex Turner nog altijd maar 25 jaar jong. De voornaamste songschrijver van de band die binnenkort weer een van de topacts op Lowlands is, moet na het debuut uit 2006 wel eens moe zijn geworden van alle briljante eigenschappen die hem worden toegedicht: groot popdichter, melodieus wonderkind en samenbrenger van liefde voor sixtiespop met een hippe sound.

Na het door Josh Homme in een ruigere richting geduwde Humbug bevat het als vanouds door James Ford geproduceerde Suck It And See het geluid van de Arctic Monkeys die zich ontspannen, in de wetenschap dat het wel goed zit met hun poptalent. Het grotendeels door drummer Matt Helders gezongen ‘Brick by brick’ is bijna een persiflage op jaren-zestiggaragerock, net zoals in ‘The hellcat spangles lalala’ een klassiek poprefrein uit de collectieve mouw wordt geschud.

In hun breeduit galmende melodieën echoën de Arctic Monkeys grote Britse voorbeelden als The Smiths en Echo & The Bunnymen, met name in slotnummer ‘That’s where you’re wrong’, waarmee ze hun welverdiende plek in het pantheon van tijdloze gitaarbands opeisen.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard