Zimbabweanen overleven alles

De gemiddelde Zimbabweaan wordt door ziekte en economische tegenslag niet ouder dan 45 jaar. Maar bij de door president Mugabe zo vurig verlangde nieuwe verkiezingen verwacht het land liefst 41.100 kiezers die honderd jaar of ouder zijn.

Daarmee, schrijft journalist Richard Johnson namens het South African Institute of Race Relations, heeft Zimbabwe naar schatting ten minste vier keer zoveel inwoners boven de honderd als Groot-Brittannië, dat een ruim zes keer zo grote bevolking heeft en een aanzienlijk betere levensverwachting. Blogger Alex Perry van Time Magazine grapt dat “het geheim van langer leven” Mugabes “laatste geschenk aan Zimbabwe” is.

Een uitgelekte versie van het nieuwste kiezersregister in Zimbabwe blijkt volgens het de denktank bovendien zo’n 2,5 miljoen kiezers te veel te bevatten. Terwijl maar  weinig Zimbabweanen in de diaspora sinds de laatste verkiezingen, in 2008, zijn teruggekeerd, staan volgens Johnson nu zo’n half miljoen nieuwe kiezers op in het register.

Het hele rapport van Johnson staat hier. Een samenvatting is hier te vinden.

Behalve stokoude kiezers, van wie er 16.800 tegelijk op 1 januari 1901 zijn geboren en van wie velen niet eerder gestemd hebben, vond het instituut ook 230 geregistreerde fantoomkiezers die nog (lang) niet meerderjarig zijn. De spookstemmers kunnen volgens Johnson “de uitslag van elke verkiezing bepalen”.

Het kiezersregister is in Zimbabwe niet openbaar en wordt bijgehouden door een uitgesproken aanhanger van ZANU-PF, de partij van president Mugabe die in Zimbabwe sinds 1980 aan de macht is.

Mugabe (87) wil voor het eind van het jaar nieuwe verkiezingen om een eind te maken aan de sinds 2009 regerende coalitie met de MDC van premier Morgan Tsvangirai. De regionale organisatie SADC, de MDC en zelfs de onderhandelaars van Mugabes eigen partij vinden dat er eerst overeenstemming moet komen over een nieuwe grondwet. Vrijdag en zaterdag komen vertegenwoordigers van de SADC weer eens in Johannesburg bijeen om de ‘roadmap’ naar nieuwe verkiezingen te bespreken.

Bij dat grondwetsreferendum zal het nu ontdekte kiezersregister voor het eerst gebruikt worden. Maar ook met een opgeschoond kiezersregister lijkt Johnson trouwens weinig fiducie te hebben in de uitslag. Hij opent zijn rapport met een motto van Stalin: ‘The people who vote decide NOTHING! The people who count the votes decide EVERYTHING!