Wii U: gamecontroller met vele gezichten

Met de Wii U brengt Nintendo opnieuw een spelconsole met een afwijkende controller op de markt. Minder revolutionair dan de Wii Remote, maar desalniettemin een opvallende verschijning: een aanraakscherm dat als afstandsbediening en als tweede scherm kan dienen.

Wie heeft hem niet thuis staan? De witte Nintendo kastjes, voor het eerst getoond in 2005 en in de winkels sinds 2006, werden een enorme hit onder casual gamers: met de Wii Remote en de Nunchuck kon iedereen opeens gamen, van kinderfeestje tot bejaardentehuis. Er zijn wereldwijd ruim 86 miljoen Wii’s verkocht. De laatste jaren zakte de verkoop in omdat de Wii geen high definition games kan spelen en concurrenten Xbox en PlayStation ook met eenvoudige controllers op de markt kwamen, zoals Kinect en PlayStation Move.

We You

Het was dus hoog tijd voor iets nieuws. De Wii U (spreek uit we you) is een HD-console met een scherm-annex-controller waarop je de game die je op het tv-scherm aan het spelen bent, kunt ‘transporteren’ naar het ingebouwde lcd-scherm van 6,2 inch. Maar tegelijkertijd is het ook een controller waarop je bijvoorbeeld een golfbal kan zien die je met de Wii Remote wegslaat, of kunt inzoomen in een schietspel. Zie de voorbeelden in deze video van de Nintendo-presentatie op gamebeurs E3:

De Wii U heeft wel iets weg van een tablet pc met game-controllers aan de zijkant. Het scenario dat Nintendo schetst: zodra je de game niet meer op het grote scherm kunt spelen, wordt het spel naar het kleine scherm gestreamd. De afstandsbediening is echter geen draagbare gameconsole. Je zult de controller altijd in de buurt van een Wii U console moeten gebruiken. Meenemen in de trein en onderweg een spelletje spelen is er dus niet bij.

In de demo doet de Wii U denken aan de Android smartphones die je via hdmi op een tv aansluit. Als je daar een game op speelt, verandert de telefoon automatisch in een afstandsbediening die met de accelerator-sensoren en gyroscoop het spel op het grote scherm bestuurt - leuk voor racegames bijvoorbeeld. Maar het aardige van de Wii U is dat je dankzij het aanraakscherm  elke denkbare functie aan het scherm kunt toewijzen. ”Het is een Zwitserse zakmes van controllers”, aldus een spelontwikkelaar. Een ander: “Nu kan ik tenminste in bed gamen terwijl mijn vrouw slaapt.”

Enkele games die voor de Wii U introductie gepland zijn: Lego City Stories, Batman Arkham City, DarkSiders II, Dirt, Aliens Colonial Marines, Ghost Recon Online, Metro Last Night, Tekken en Ninja Gaiden 3. De introductiedatum zou voor de zomer van 2012 zijn, de prijs is nog niet bekend. Ook over de hardware details blijf  Nintendo op de vlakte. Wie al investeerde in Wii Remotes en een Balanceboard (de Wii Fit) kan die apparatuur ook op de nieuwe console gebruiken.

 

    • Marc Hijink