Waar zijn de oren? En de nek?

Jordanië won met 3-0 van Iran, zonder te scoren. Zelfs zonder te spelen.

De voetbalsters van Iran droegen een hoofddoek en werden gediskwalificeerd.

De verslagenheid bij de Iraanse speelsters is groot als ze voor het kwalificatieduel met Jordanië worden gediskwalificeerd door de FIFA-officials. Foto Reuters Iranian women's national soccer team reacts after withdrawing from their qualifying match against Jordan for the 2012 London Olympic Games in Amman in this June 3, 2011 file photograph. Iran will complain to world soccer's governing body FIFA after its women's team were banned from a qualifying game for next year's Olympics due to their Islamic dress, the ISNA news agency reported on Sunday. REUTERS/Ali Jarekji/Files (JORDAN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Niet meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen is een nachtmerrie voor iedere serieuze sporter, maar voor de Iraanse voetbalsters van het nationale team was de verslagenheid extra groot nadat ze waren gediskwalificeerd wegens het dragen van hoofddoekjes.

Vlak voor de aftrap van de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Jordanië, op vrijdag in de Jordaanse hoofdstad Amman, besloten officials van de wereldvoetbalbond FIFA het gehele vrouwenteam uit de islamitische republiek naar de bank te sturen omdat hun strakke hoofddoekjes de kledingcode van de bond zouden schenden, zo vertelde een FIFA-vertegenwoordiger maandag.

Verschillende speelsters barstten in huilen uit op het veld, nadat Jordanië een reglementaire 3-0 zege had behaald. De olympische droom van Iran was meteen vervlogen. Volgens de voormalige coach van de Iraanse ploeg zijn niet alleen de Olympische Spelen verloren, maar is de beslissing van de FIFA ook een klap voor het – populaire – vrouwenvoetbal in Iran.

„Professioneel voetbal voor vrouwen in Iran wordt hiermee de nek omgedraaid”, zegt Shahrzad Mozafar, die tot een jaar geleden het team trainde. Volgens haar zal de Iraanse regering niet langer voetbalsters naar internationale toernooien sturen als ze geen hoofddoek mogen dragen. „We hebben die dingen nu eenmaal in Iran”, zegt Mozafar. „Ik zie het probleem ervan niet.”

Vrouwen in de islamitische republiek Iran zijn verplicht om hoofd, nek, armen en benen te bedekken, zo stelt de staatsinterpretatie van de sji’itische islam. Met name in steden worden deze regels constant met voeten getreden. Vrouwelijke sporters in internationale competities worden geacht zich aan de kledingvoorschriften te houden. Iraanse vrouwelijke sporters excelleren dan ook in bijvoorbeeld karate en schieten, maar doen niet mee aan zwemmen en de meeste atletiekonderdelen.

De islamitische kledingvoorschriften werkten voor het Iraanse vrouwenvoetbal, totdat de FIFA in april 2010 zijn regels aanpaste en hoofddoeken en andere religieuze, persoonlijke en commerciële symbolen verbood. De Iraanse bond reageerde door speciale strakzittende hoofddoeken te ontwerpen die wel zouden voldoen aan de FIFA-richtlijnen. De organisatie zegt dat hoofdbedekking tijdens officiële voetbalwedstrijden alleen mag als de oren en nek van de vrouwen volledig zichtbaar zijn.

De FIFA was het niet eens met de Iraanse hoofdbedekking en zei maandag dat de bondsvertegenwoordigers juist hadden gehandeld door de Iraanse vrouwen te diskwalificeren. De Iraanse bond was voor de interland „grondig geïnformeerd” dat een hoofddoek die de nek bedekt is verboden vanwege veiligheidsmaatregelen, aldus een FIFA-woordvoerder.

De Iraanse voetbalbond, die wordt geleid door vertrouwelingen van president Mahmoud Ahmadinejad, is van plan protest aan te tekenen. „Uiteindelijk betekent deze maatregel meer beperkingen voor vrouwen”, zegt Peyman Rahbar, hoofdredacteur van de Iraanse versie van de website goal.com. Hij had verwacht dat de FIFA rekkelijker zou handelen. „Voetbal is allang geen westerse sport meer, iedereen moet mee kunnen doen.”

Oud-trainster Mozafar zegt dat de maatregel fataal is voor de ambitie van de voetbalsters. „Wat kan een serieuze sporter doen die niet internationaal kan spelen? Nu moeten die meisjes thuiszitten.”

    • Thomas Erdbrink