VVD'er Fred de Graaf wil voorzitter senaat worden

De VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft unaniem Fred de Graaf als nieuwe voorzitter van de senaat voorgedragen. De Graaf, ook burgemeester van Apeldoorn, zit sinds 2003 in de Eerste Kamer.

Tot nu toe is De Graaf de enige die zich verkiesbaar heeft gesteld. De tweede partij van de Eerste Kamer, de PvdA, is niet van plan om een voorzitter naar voren te schuiven. De partij van huidig voorzitter René van der Linden, het CDA, is nog in beraad of zij hem opnieuw zullen voordragen voor het voorzitterschap. Hij is sinds anderhalf jaar voorzitter van de Eerste Kamer. Het CDA, nu de derde partij in de senaat, leverde sinds 1999 de voorzitter van de senaat.

Loek Hermans, fractievoorzitter van de VVD, zei gisteren het „logisch” te vinden dat de Eerste Kamer een VVD’er als voorzitter krijgt. Hermans: „Zowel in de Eerste Kamer als de Tweede Kamer is de VVD de grootste.” De Tweede Kamer wordt voorgezeten door Gerdi Verbeet (PvdA).

Op de achtergrond van de verkiezing van de voorzitter speelt de vraag wie de nieuwe vicepresident van de Raad van State wordt. CDA’er Piet Hein Donner zou de voornaamste kandidaat zijn om begin volgend jaar Herman Tjeenk Willink in die functie op te volgen. Een CDA’er op die post, én als voorzitter van de senaat, wordt als ongewenst gezien.

Geen van de oppositiepartijen zal een kandidaat naar voren schuiven. De Eerste Kamer kiest 21 juni de nieuwe voorzitter. Bij de VVD wilde ook ethica Heleen Dupuis zich kandidaat stellen, maar volgens Hermans schaarde de hele fractie, dus inclusief Dupuis, zich achter de kandidatuur van De Graaf.