Voormalig Kamerleden: aangevallen en onkundig

Tweede Kamerleden voelen zich in hun ambt onheus bejegend en niet op waarde geschat, maar hebben dat ook aan zichzelf te wijten.

Dat zeggen volksvertegenwoordigers die vorig jaar bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer naar huis werden gestuurd vandaag in deze krant. De 58 vertrekkende parlementariërs van acht verschillende partijen kregen tientallen vragen voorgelegd, 33 reageerden.

Op een enkeling na voelt elke volksvertegenwoordiger zich aangevallen, per e-mail, telefonisch of op straat. Ze zeggen dit maar moeilijk te kunnen vergeten. Een van hen – geen al te bekend of controversieel persoon – werd zelfs door de AIVD ingelicht „dat er dreiging was in mijn richting”. Kamerleden wordt verweten „zakkenvullers” en „lui” te zijn.

Dat is onterecht, zeggen ze zelf. Wel schieten zowel het politieke bedrijf als de Kamerleden ernstig tekort, zeggen de politici nu ze weg zijn. Ze geven zelf een flinke lijst aan tekortkomingen, variërend van een gebrek aan politiek gevoel, diepgang, ruggengraat of voldoende levenservaring. Hun opvolgers zouden zich minder aan incidentenpolitiek moeten bezondigen.

Niet alle oud-Kamerleden hebben al een andere functie gevonden. Een opvallend aantal is zelfstandig adviseur, anderen zeggen nog werk te zoeken of noemen het voorzitterschap van een amateurvoetbalvereniging. Eén van de respondenten is wethouder geworden, drie aantal anderen werden burgemeester.

Een jaar na dato: pagina 8

    • Freek Staps