Verkiezingen Tunesië uitgesteld tot 23 oktober

Protest van Tunesische rechters in Tunis in januari tegen de interim-regering. Foto AFP

De minister-president van Tunesië, Beji Caid Essebsi, zegt dat de verkiezingen in zijn land worden uitgesteld tot 23 oktober. Eerder waren de verkiezingen, de eerste sinds de val van de autoritaire president Zine Abidine Ben Ali in januari, gepland voor 24 juli.

Een kiescommissie adviseerde vorige maand de verkiezingen uit te stellen tot oktober. Op die manier zouden ze beter voorbereid kunnen worden. Tijdens die verkiezingen mogen de Tunesiërs zich uitspreken over een grondwetswijziging die het uitschrijven van nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen mogelijk maakt.

De Tunesische regering verklaarde eind mei nog dat 24 juli de datum blijft van de verkiezingen. Een aantal kleine, nieuwe partijen die de afgelopen maanden is gevormd, wilde uitstel. Maar de grotere, bekende partijen, waaronder de fundamentalistische Ennahda, keerden zich daartegen. De minister-president wil nu dus toch uitstel “om vrije en transparante verkiezingen te garanderen”.

De opstand in Tunesië in januari leidde de onrust in andere Arabische landen in, ook wel de ‘Arabische lente’ genoemd. Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten:

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld