Verhagen wil verbod op heffing Whatsapp of Skype in wet verankeren

Verhagen eind mei op een conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs. Foto AP / Jacques Brinon

Een verbod op een heffing op diensten als Skype of Whatsapp wordt vastgelegd in de wet. Tijdens een Kamerdebat werd vanmiddag duidelijk dat minister van Economische Zaken Verhagen een voorstel van onder meer D66 omarmt om deze zogeheten netneutraliteit vast te leggen in de wet.

Vrij en toegankelijk internet is ‘van groot belang’ voor de maatschappij, zei Verhagen. “Ik vind dat iedereen toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet.”

Hiermee wordt Nederland het eerste land in Europa en het tweede in de wereld dat de netneutraliteit in de wet verankert. Alleen Chili ging Nederland voor. GroenLinks sprak aan het eind van het debat daarom van een ‘historische dag’. Deze partij drong er eerder per motie op aan om de netneutraliteit wettelijk vast te leggen.

De bewindsman liet al eerder weten dat hij een heffing op diensten als Skype of Whatsapp te ver vindt gaan. Reden hiervoor was een aankondiging van aanbieders van mobiel internet als KPN en Vodafone om voor bepaalde diensten toeslagen in rekening te gaan brengen, onder meer vanwege het afnemende bel- en sms-verkeer.

Verhagen vindt het ‘onwenselijk’ dat providers toepassingen belemmeren alleen omdat die concurreren met de eigen diensten. “Dat is slecht voor innovatie”, aldus de minister.

Behalve de instemming van de minister kan de wetswijziging waarschijnlijk ook rekenen op de steun van een ruime Kamermeerderheid. Behalve de indieners D66, GroenLinks, PvdA en SP reageerden ook CDA en PVV positief. De Kamer stemt er dinsdag over.