Uitgelicht

scene uit de tv serie Frankenstein (2004) FOTO: Hallmark Obsessed with violating the laws of nature and of life and death, scientist Victor Frankenstein constructs a creature from the limbs of the dead. Once jolted to life, the creature proves even more human than his creator—knowledgeable, wise, and also possessed of a conscience. Unable to inspire love, he chooses to inspire fear and vows to avenge the man who created and abandoned him.

Film

The Jacket (John Maybury, 2005, VS). Adrien Brody als een ten onrechte van moord beschuldigde Golfoorlogveteraan die wordt opgesloten in een psychiatrische kliniek. Daar injecteert de experimenterende geneesheer-directeur Kris Kristofferson hem met hallucinogene stoffen en stopt hem in een dwangbuis. Zo raakt onze held in zijn eigen verleden verzeild en moet hij in een race tegen de klok zowel zichzelf redden als het mooie meisje dat hij later tegenkwam (Keira Knightley). Thriller met een intrigerend thema en een fenomenale hoofdrolspeler. Ook met Jennifer Jason Leigh, Mackenzie Phillips en Daniel Craig.RTL8, 20.30-22.40u.

Cassandra’s Dream (Woody Allen, 2007, VS/Engeland/Frankrijk). Derde film die Allen in Engeland draaide, is in wezen een herziene versie van het beter gelukte Match Point. Colin Farrell en Ewan McGregor spelen twee broers die platzak zijn en heel ver willen gaan om vooruit te komen in de wereld. De gebeurtenissen ontvouwen zich met de claustrofobische logica van een boze droom. Gaf Allen in Match Point een nogal folkloristisch beeld van de Britse upper class, hier doet hij hetzelfde met de working class. De muziek voor deze film werd geschreven door Philip Glass. Canvas, 20.40-22.25u.

The Mexican (George Verbinski, 2001, VS). Formulefilm bracht supersterren Brad Pitt en Julia Roberts voor het eerst samen, hoewel ze slechts een handvol gemeenschappelijke scènes hebben. Film bestaat goeddeels uit een parallelmontage van beider afzonderlijke avonturen: hij is een gangster tegen wil en dank en zij is zijn gegijzelde ex-verloofde. BBC 1, 00.15-02.10u.

Informatief

Himmelstürmerinnen: Deutsche Fliegerinnen - ihre Rekorde und Tragödien. Elly Beinhorn, Hanna Reitsch, Beate Uhse en Melitta Schenk gravin von Stauffenberg behoorden tot het geringe aantal vrouwen dat in de jaren 20 van de vorige eeuw vliegtuigen bestuurde. Aanvankelijk vooral als liefhebberij, maar wat begon als vrijblijvend avontuur zou eindigen in de rokende puinhopen van mei ’45. Alleen Beinhorn weigerde voor de Luftwaffe te vliegen. In deze film de persoonlijke geschiedenissen van vier markante vrouwen.Arte, 20.15-21.05u.

Complément d’enquête - DSK, sexe et politique. Reportages en discussies over de sinds de aanklacht tegen Strauss-Kahn opgelaaide discussie over macht als afrodisiacum en macht als excuus om ongewenst intiem te doen tegen ondergeschikten. Met een vijftal reportages, onder andere over Dominique Strauss-Kahn zelf, over zaken als de ervaringen van kamermeisjes en over seks als middel om promotie te maken. In de studio discussie en commentaar van twee juristen, twee journalisten en een psychiater. TV5, 21.03-22.50u.

Strom ohne Atom. Reportage over de recente ontwikkelingen in de Duitse energiepolitiek. Plotseling gaat het daar alleen nog om de vraag wanneer de kerncentrales dichtgaan: 2022, 2020 of al in 2015? Olav Hohmeyer van het Zentrum für nachhaltige Energiesysteme in Flensburg is er van overtuigd dat Duitsland ook zonder atoomenergie zelfs bij piekverbruik in de wintermaanden geen stroomtekort zou kennen. Op z’n laatst in 2050 kan het land alle stroom op duurzame wijze produceren.ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Het wassende water: Zwerver en vluchteling. Slotaflevering van dramaserie uit ’86. Thera Beijen (Kitty Courbois), de trotse boerin van Watersnoodt, begint haar opstandige zoon Gieljan (Thom Hoffman) die is gaan varen, te missen. En jongste zoon Willem zet zijn trouwplannen tegen haar zin door.Ned.2, 17.40-18.35u.

Frankenstein. De zoveelste bewerking van Mary Shelleys roman over dokter Frankenstein die uit lichaamsdelen van overledenen een nieuw mens bouwt en het schepsel vervolgens tot leven brengt. Het wezen lijdt onder moederloosheid, het egoïsme van zijn vader en het afgrijzen van de mensen in zijn omgeving. Alle vier delen van deze miniserie worden vanavond uitgezonden. RTL7, 20.30-00.15u.

Mad Men. Eerste aflevering van derde serie over een New Yorks reclamebureau in de jaren zestig.Ned.2, 23.00-23.50u.

Sport

Voetbal: Uruguay-Nederland. Verslag van de vriendschappelijke wedstrijd in het Estadio Centenario in Montevideo. Wedstrijd begint om 20.30u; om 22.25u volgt een nabeschouwing. SBS6, 20.00-23.00u.

Radio

Avondconcert. Opnamen van het Nederlands Gregoriaans Festival, gemaakt op 29 mei 2010 in in Ravenstein. Ars Nova Copenhagen o.l.v. Paul Hillier brengt de eerste uitvoering van de Missa Sanctae Ceciliae van Lou Harrison, een Amerikaanse componist die zich bij het componeren van deze mis door Arabische muziek heeft laten beïnvloeden. Radio 4, 21.45-23.00u.