Tibetaanse premier wil Facebook en Twitter inzetten tegen China

Premier Lobsang Sangay. Foto AFP

Lobsang Sangay, de nieuwe premier van de Tibetaanse regering-in-ballingschap, haalt inspiratie uit de Arabische Lente. Hij wil daarom het gebruik van Facebook en Twitter stimuleren om druk op China uit te oefenen voor onafhankelijkheid.

Dat zegt de 42-jarige politicus in een exclusief interview met het Frans-Zwitserse dagblad Le Temps. Binnenkort neemt hij de politieke taken over van de Dalai Lama, die aanblijft als spiritueel leider.

De onafhankelijkheidsstrijd ziet de rechtsgeleerde als zijn voornaamste taak. “We zullen vechten totdat Tibet vrij is”, aldus Sangay. Maar dat gevecht moet volgens hem wel geweldloos zijn. “Wij zijn pacifisten”, benadrukt de boeddhist. Internet is zodoende een ideaal instrument.

Sangay hoopt met soft power China tot “moreel leiderschap” te bewegen. Maar het is de vraag of zijn bezetter de dialoog wel met hem wil aangaan. Ook bij zijn eigen kiezers - Sangay is de eerste democratisch gekozen premier – ligt dat gevoelig. De premier nodigt internationale media, NGO’s en toeristen uit in Tibet, zodat zij met eigen ogen kunnen zien “dat er geen vrijheid is”.

    • Steven de Jong