‘Ten onrechte kritiek op betaling vakantiehuis Oranjes’

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima hun vakantievilla in Mozambique hebben gekocht door rekeningen te betalen in onder meer belastingparadijs Jersey. Dit naar aanleiding van informatie in handen van de Volkskrant.

Fiscale sluiproutes

Vorig jaar werden fractievoorzitters van de Tweede Kamer in de zogenoemde ‘commissie-stiekem’ op de hoogte gebracht, maar zij hebben zwijgplicht. De commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten hield de betaling zo buiten het publieke debat. Dit tot ongenoegen van de Kamerleden die de indruk kregen dat de complete villa via een belastingsparadijs was gekocht.

Ze uitten kritiek op de belastingmoraal van de Oranjes en hun legitimering van de fiscale sluiproutes van “foute types”. Ten onrechte, zegt de RVD, dat nu pas meldt dat alleen “een makelaar werd betaald van wie de prins en prinses geen opdrachtgever waren”.

‘Alleen makelaar betaald in belastingparadijs’

Willem-Alexander en prinses Máxima hebben volgens de dienst geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald, zich aan alle internationale wetten gehouden en verschuldigde belastingen voldaan. Volgens de Volkskrant waren de leden van de commissie-stiekem al een jaar “zeer verontwaardigd”. Dit zou vooral verband houden met hun plicht tot geheimhouding.

Dat een makelaar werd betaald van wie de prins en prinses geen opdrachtgever waren, was volgens de RVD deel van de afspraken die rond de aankoop van de villa zijn gemaakt. De dienst weigert de andere landen te noemen waar het prinselijk paar betalingen heeft verricht. Dit zouden in elk geval geen belastingparadijzen zijn.

    • Jules Seegers