Syriërs vluchten uit Jisr voor leger

Syrische burgers vluchten weg uit de stad Jisr al-Shughour in het noorden van het land uit angst voor een ophanden zijnde militaire operatie als vergelding voor de dood van 120 militairen en agenten die maandag door de regering werd gemeld. Zowel in Syrië als in het buitenland groeit de vrees dat de protesten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad in een nieuwe, nog bloediger fase terechtkomen.

Groot-Brittannië heeft zich geschaard achter de inspanningen van Frankrijk om een veroordeling van het Syrische regeringsgeweld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bewerkstelligen. De VS en Portugal steunen dit. Er wordt echter rekening gehouden met een veto van Rusland en/of China.

Nog steeds is niet duidelijk geworden wat zich precies heeft afgespeeld in Jisr al-Shughour. Volgens de autoriteiten zijn gewapende groepen verantwoordelijk voor de verliezen aan regeringszijde; oppositie-activisten spreken van muiterij. Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in het gebied.

Volgens activisten nemen troepen posities in rond Jisr al-Shughour. De meeste mensen zouden inmiddels de stad van tienduizenden inwoners hebben verlaten. Zij zijn volgens bronnen naar naburige dorpen gegaan dichtbij de grens met Turkije. Tot dusverre zijn ongeveer 120 Syriërs de grens over gevlucht.

Een aan de Syrische ambassadeur in Frankrijk toegeschreven verklaring voor de Franse nieuwszender France 24 dat zij uit protest tegen het regeringsbeleid haar ontslag nam, is mogelijk niet echt. Dat heeft de zender vandaag toegegeven.

Veiligheidsraad praat over Syrië: pagina 15