Ritmans filosofische bibliotheek gered

Het merendeel van de boeken uit de Bibliotheca Philosophica Hermetica, waarop de Friesland Bank beslag had laten leggen, is gered. De eigenaar van de verzameling oude geschriften over de christelijk-hermetische en esoterische filosofie, voormalig zakenman Joost Ritman, heeft zijn schulden bij de Friesland Bank en Sotheby’s, ook een schuldeiser, afgelost. Zo’n 200 werken die wel kostbaar zijn maar wetenschappelijk minder waarde hebben, zijn verkocht aan een privéverzamelaar. Daarnaast verkocht Ritman andere bezittingen en sloot hij elders een nieuwe lening af.

De Friesland Bank legde in november vorig jaar beslag op de bibliotheek nadat bekend was geworden dat Ritman het handschrift ‘De Graal van Rochefoucauld’ zou laten veilen. Vervolgens liet staatssecretaris Zijlstra (VVD, Cultuur) in december een deel van de collectie, die eigendom was van het rijk, overbrengen naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De boeken waarop de Friesland Bank beslag had laten leggen lagen tijdelijk opgeslagen bij veilinghuis Christie’s, maar zijn inmiddels weer overgebracht naar het pand aan de Bloemstraat in Amsterdam waarin de bibliotheek voorheen was gevestigd. „De wetenschappelijke collectie, met meer dan 22.000 boeken, is behouden”, zegt een woordvoerder van Ritman. De zakenman beraadt zich nu op de toekomst van de Bibliotheca. „Er is er een goede kans dat de privébibliotheek aan de Bloemstraat kan blijven.”

Wouter Hanegraaff, hoogleraar hermetica aan de Universiteit van Amsterdam, reageert verheugd op het nieuws, want de bibliotheek is voor zijn studierichting van groot belang. „Het onderhandelen heeft maanden geduurd maar gelukkig is er nu resultaat. ” Toch is de zaak hiermee nog niet af, zegt hij. „De Bibliotheca is na de sluiting helemaal ontmanteld. Er staan nu wel verhuisdozen met boeken, maar de staf van de bibliotheek heeft ontslag aangezegd gekregen. De volgende stap is om er weer een functionerende bibliotheek van te maken.”

De UvA, die een leerstoel hermetica heeft, heeft meermalen aangegeven dat zij de boekencollectie graag zou willen beheren, maar wil deze zelf niet kopen.

    • Claudia Kammer