Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Rechter verklaart betaald voetbalclub RBC failliet

De Roosendaalse voetbalclub RBC is vanmiddag door de rechter failliet verklaard. Dat meldt BN/De Stem. Een week geleden vroeg de noodlijdende club het faillissement aan nadat de gemeente niet garant wilde staan voor een broodnodige lening van 1 miljoen euro.

RBC zou volgend jaar haar 100-jarig bestaan vieren. “Een vreselijk dilemma voor de raad, maar het kon niet anders. Er waren geen andere opties meer”, zei wethouder Toine Theunis dan ook nadat de gemeenteraad vorige week met een grote meerderheid tegen de steun stemde.

Vijf jaar terug kreeg RBC van de gemeente nog wel een garantstelling van 700.000 euro. maar de financiële malaise werd er uiteindelijk niet minder om. De gemeente vond vorige week dat voor emoties geen plek meer was en dat de problemen zakelijk moesten worden opgelost.

Afgelopen weekend diende “een commercieel bedrijf” zich aan als redder. Maar uiteindelijk kwam het met te weinig geld over de brug en stelde het eisen waaraan de club niet wilde of kon voldoen. RBC is een van de liefst acht Brabantse betaald voetbalorganisaties. Met de waarschijnlijke terugkeer van FC Oss in de eerste divisie zou dat aantal op peil kunnen worden gehouden.