Prijs van voedsel blijft stijgen

In mei daalde de voedselprijzen met 1 procent, maar verwacht wordt dat die de rest van het jaar weer zullen stijgen.

De mondiale voedselprijzen zijn in mei iets gezakt, maar blijven volgens de Verenigde Naties de aankomende maanden nog op ‘hardnekkig hoog niveau’.

Het voedselbureau van de Verenigde Naties, de FAO, zegt volgens persbureau AP dat de voedselprijzen de rest van dit jaar en het volgende nog zullen stijgen, vanwege de terugval in de voedselvoorraden en de magere productiestijging voor de meeste soorten gewassen.

Vorige maand daalden de mondiale voedselprijzen met 1 procent, vergeleken met april, maar de prijzen bleven zo’n 37 procent boven het gemiddelde van mei 2010. De daling van een procent is te danken aan lagere prijzen voor graansoorten en suiker op de index van de FAO, die de stijging van vlees- en zuivelprijzen iets drukt.

In februari kwam de voedselindex op recordhoogte te staan, waardoor de angst ontstond voor een herhaling van de voedselcrisis van 2007-2008, toen de hoge prijzen geweld en politieke spanningen veroorzaakten in sommige delen van de wereld. In maart zakten de prijzen iets, maar experts waarschuwen dat ze nog altijd te hoog staan voor veel arme gemeenschappen. (NRC)