Ouderwetse gamebeurs

De controller van de nieuwe Wii, de Wii U, is een kleine touchtablet.
De controller van de nieuwe Wii, de Wii U, is een kleine touchtablet.

Deze week is in Los Angeles de E3: ’s werelds grootste gamebeurs, bekend om zijn kabaal, lichtshows, promotiebabes – en natuurlijk nieuwe games. Vooraf aan de beurs hielden vijf grote gamebedrijven spectaculair aangeklede persconferenties. In totaal werd zo’n zeven uur lang gejoeld en geklapt voor bazen, designers, ingevlogen beroemdheden en vooral voor kleurrijke trailers en speldemonstraties.

Voor mij was dit stiekem een wake up-call. Want door de opmars van onder andere games voor Facebook en mobiele telefoons en de creatieve insteek van indiegames, zou je de traditionele dure spelcomputerspellen bijna vergeten. De contouren van het gamelandschap veranderen rap.

Veel van de getoonde titels lijken op elkaar. De basis van de meeste spellen is: schieten. Maar als je goed kijkt, zie je waarom ze toch aandacht verdienen. Neem Tomb Raider. Een reboot van een klassiek spel dat hard op weg was overbodig te worden, want het leek achterhaald. De nieuwe versie, waarin heldin Lara Croft moet overleven op een mysterieus eiland, is rauw en realistisch. Met filmische technieken, zoals een voice-over, wordt de speler dieper bij het spel betrokken.

Of Overstrike, een gestileerde spionagegame met veel humor. Hier is schieten slechts het begin. De gameplay draait vooral om samenwerking tussen de vier hoofdrolspelers: een huurling, dief, wetenschapper en detective. Battlefield 3 verdient dan weer aandacht vanwege zijn techniek. De omgevingen en het wapentuig van deze tactische oorlogsgame zijn oogverblindend gedetailleerd, het spel ligt een paar stappen voor op de concurrentie en is zo ook van betekenis voor 3d-visualisatie in het algemeen.

De E3-beurs was ook het podium voor twee hardware-onthullingen. Sony maakte de PlayStation Vita officieel: een krachtige en veelzijdige draagbare spelcomputer. Maar het interessantst was de Wii U, de nieuwe, betere spelcomputer in het verlengde van de Wii. Het apparaat heeft een kleine touchtablet als controller. Fabrikant Nintendo toonde mogelijkheden zoals een game beginnen op je tv en vervolgens verder spelen op de tablet, je in-game bezittingen erop bijhouden of samen een bordspel spelen. Ook werd een spel beschreven waarbij twee spelers op de tv strijden tegen een derde speler op de tablet. Voor zulke prikkelende toekomstdromen is de E3 stiekem toch nog steeds van grote waarde.

Niels ’t Hooft

In deze rubriek schrijven freelance gamejournalist Niels ’t Hooft en gamewetenschapper David Nieborg van de Universiteit van Amsterdam wekelijks over de wereld van games.