Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oud-Kamerleden in enquête NRC: zakkenvullers, zo zien ze ons

16 juni 2010: bij het afscheid van de Tweede Kamerleden zet een medewerker van de SGP-fractie de familie van SGP’er Bas van der Vlies op de foto. Van der Vlies zat 29 jaar in de Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Een jaar geleden verlieten 58 mensen de Tweede Kamer. NRC Handelsblad vroeg ze naar hun ervaringen. De oud-Kamerleden zeggen dat ze zich in hun ambt onheus bejegend voelen en niet op waarde geschat. En dat is onterecht, zeggen ze.

Freek Staps, plaatsvervangend chef van de Haagse redactie, legde de oud-Kamerleden van acht verschillende partijen tientallen vragen voor, 33 reageerden (56 procent). Onder hen veertien CDA’ers, dertien PvdA’ers en verder nog een VVD’er, SP’ers en oud-Kamerleden van de ChristenUnie.

Om de oud-Kamerleden in de gelegenheid te stellen vrijuit te reageren, is anonimiteit beloofd.

De belangrijkste resultaten:

  • Op een enkeling na voelt elke volksvertegenwoordiger zich aangevallen, per e-mail, telefonisch of op straat. Ze zeggen dit maar moeilijk te kunnen vergeten. Een van hen – geen al te bekend of controversieel persoon – werd zelfs door de AIVD ingelicht “dat er dreiging was in mijn richting”.
  • Op de vraag hoe ze gezien werden door de kiezers, komen twaalf oud-Kamerleden met de kwalificatie ‘zakkenvullers en elf met ‘lui’. Dat is onterecht, zeggen ze zelf. Wel zeggen de oud-politici dat  zowel het politieke bedrijf als de Kamerleden ernstig tekort schieten. Ze geven zelf een flinke lijst aan tekortkomingen, variërend van een gebrek aan politiek gevoel, diepgang, ruggengraat of voldoende levenservaring. Hun opvolgers zouden zich minder aan incidentenpolitiek moeten bezondigen.
  • Niet alle oud-Kamerleden hebben al een andere functie gevonden. Een opvallend aantal is zelfstandig adviseur, anderen zeggen nog werk te zoeken of noemen het voorzitterschap van een amateurvoetbalvereniging. Eén van de respondenten is wethouder geworden, drie aantal anderen werden burgemeester.
  • Lees vanmiddag in NRC Handelsblad op pagina 8 en 9 een grote productie van Freek Staps over de NRC-enquête. Of lees de artikelen vanaf 16.00 uur in de digitale editie.