Ook expert trapt in foute wiki

Als mensen een Wikipedialemma te lezen krijgen over een onderwerp waar ze veel vanaf weten, en meer dan de helft van de beweringen is fout, dan zegt toch nog bijna tweederde de informatie te vertrouwen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 650 Nederlanders en Vlamingen, van wie de helft veel van auto’s wist. Ze kregen een screenshot van een Wikipedia-artikel te zien, zo’n 600 woorden, over een bepaald type verbrandingsmotor. De onderzoekers hadden ofwel geen fouten aan het artikel toegevoegd, of ernstige fouten in een kwart van de gebruikte concepten, in de helft ervan, of in de helft van de gebruikte concepten én in de definitie.

Naarmate er meer fouten in het artikel zaten, hadden steeds minder experts vertrouwen in de informatie, maar het percentage experts dat het artikel vertrouwde, bleef verrassend hoog (het daalde van 82 naar 65 procent). Bij degenen die toch al niet zo veel van verbrandingsmotoren wisten, schommelde het percentage mensen met vertrouwen in de informatie rond de 65-70 procent. Het onderzoek van de Universiteit van Twente wordt binnenkort gepubliceerd in Journal of the American Society for Information Science and Technology. (NRC)