‘Nederlandse reders voeren andere vlag, luiden noodklok piraterij’

Piraterij nam in het eerste kwartaal van 2011 drastisch toe ten opzichte van vorig jaar, meldde de EU eerder al. Hier gaan Zuid-Koreaanse militairen aan boord van een gekaapt schip in de Arabische zee. Foto Reuters

Somalische piraten jagen steeds actiever op schepen met een Nederlandse vlag omdat ze weten dat daar geen gewapende bewakers aan boord mogen zijn. Nederlandse reders smeken Den Haag dan ook de wetgeving aan te passen. Sommigen varen bewust onder een andere vlag.

De Telegraaf schrijft dat sommige reders bijvoorbeeld al een Panamese vlag voeren om de piraten te doen geloven dat er wel beveiligers aan boord zijn. Dit land, maar ook de Verenigde Staten en meerdere Europese landen, staat het wel toe om bewapende bewakers aan boord mee te laten varen. Den Haag is volgens de reders laks door het niet toestaan van gewapende bewaking.

Piraten beschikken volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders over uitgebreide inlichtingennetwerken, waardoor ze weten hoe kwetsbaar schepen zijn die onder Nederlandse vlag varen. De inzet van de NAVO-vloot tegen de piraten zou slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het gebied is volgens de reders veel te groot voor de troepenmacht om te controleren.

De Nederlandse mammoettransporter MV Treasure van Dockwise in Europoort arriveerde gisteren in Nederland na te zijn geëscorteerd door ingehuurde beveiliging. Buitenlandse eigenaren van de lading, een 150 meter hoog boorplatform, schakelden in Oman een schip met bewapende beveiligers in.

    • Jules Seegers