‘NAVO wil deelname Nederland bombardementen’ - Hillen overlegt

NAVO-aanval gisteren op een residentie van Moammar Gaddafi. Foto AFP / Stringer

De NAVO wil dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen gaan deelnemen aan bombardementen boven Libië. De Nederlandse luchtmacht moet meer doen dan alleen het bewaken van het luchtruim en zich aansluiten bij de geallieerde landen die gronddoelen bestoken. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van “hooggeplaatste bronnen” binnen het bondgenootschap.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) overlegt vandaag met de NAVO-top in Brussel over de missie. Volgens Novum zou Hillen zelf het niet zien zitten om Nederland een grotere rol te toebedelen. Het kabinet neemt naar verwachting vrijdag een besluit over een verlenging van deelname aan de missie in Libië. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft eerder al gezegd dat hij bij alle bondgenoten gaat aandringen op meer deelname om de kosten en risico’s beter te delen.

Landen als Denemarken, Noorwegen en België doen al wel mee aan de bombardementen. De NAVO-troepen hebben de luchtaanvallen de afgelopen week geïntensiveerd. Er wordt nu ook overdag gevlogen met gevechtsvliegtuigen en sinds dit weekend worden ook helikopters ingezet. Zij kunnen dichter bij de doelen komen dan straaljagers.

    • Jules Seegers