NAVO bombardeert Tripoli nu ook overdag

Opnieuw heeft de NAVO gisteren het kazerneterrein in Tripoli gebombardeerd waar de residentie van de Libische leider Gaddafi staat. Foto AFP Smoke billows from the site of an explosion across an area in which strongman Moamer Kadhafi has his residence, in Tripoli on June 7, 2011. The complex that includes Khadafi's residence has been consistently targeted by a NATO air campaign in Libya. AFP PHOTO/STR AFP

Te midden van de zwaarste NAVO-luchtaanvallen op Tripoli tot dusverre heeft de Libische leider Moammar Gaddafi gisteren gezworen tot het einde door te vechten. „We hebben maar één keuze: we blijven in ons land, dood of levend”, zei hij in een door de staatstelevisie uitgezonden boodschap zonder beelden. „We zullen niet knielen!” schreeuwde hij.

NAVO-vliegtuigen voerden gisteren overdag zeker veertig aanvallen uit, onder andere op het uitgestrekte kazerneterrein waar Gaddafi zijn residentie heeft en dat vaak doelwit is. Getuigen zeggen dat het gebied inmiddels tot puin is gereduceerd.

Volgens een Britse woordvoerder waren verder het hoofdkwartier van Gaddafi’s geheime politie en een militaire installatie aan de zuidwestelijke rand van de Libische hoofdstad doelwit. De NAVO opereert onder een mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de Libische burgerbevolking te beschermen.

De aanvallen gingen vannacht en vanmorgen door. Volgens Libische regeringswoordvoerders werden zeker 31 mensen bij de aanvallen gedood, maar daarvan was geen onafhankelijke bevestiging.

De Amerikaanse president Barack Obama zei in Washington dat de NAVO-operatie belangrijke vorderingen maakt en dat het „slechts een kwestie van tijd is voor Gaddafi vertrekt”. Hij onderstreepte dat „de druk alleen maar zal toenemen tot hij dat doet”. Een woordvoerder van de NAVO zei dat de duizenden aanvallen sinds midden maart het regime al „aanzienlijk hebben verzwakt”. Vandaag en morgen zijn de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten in Brussel bijeen. Lidstaten, waaronder Nederland, die nog niet meedoen aan de bombardementen, wordt gevraagd hun bijdrage uit te breiden.

Hoewel gisteren een nieuwe desertie uit Gaddafi’s regime werd gemeld – die van Al-Amin Manfur, minister van Arbeid – toonde de Libische leider zich onverzettelijk. „Dood, overwinning, het doet er niet toe, we geven ons niet over”, zei hij in zijn tien minuten durende boodschap die door de staatstelevisie werd uitgezonden. Het was niet duidelijk of het ging om een rechtstreeks uitgezonden telefoongesprek of een opgenomen audioboodschap. De redactie werd kennelijk verrast; het geluid werd haastig aangepast. Zijn woordvoerder voegde eraan toe dat Gaddafi van mening is dat de aanvallen „niets te maken hebben met burgers, democratie of vrede in Libië. De aanvallen gaan over overheersing, wraak en rijkdom.” (Reuters, AP, AFP)