MSN: de ICQ van 2011

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links, reacties op de blog nrc.nl/jong

Vroeger was mobiel internet nog bijzonder. Tegenwoordig is het meer dan normaal dat je eventjes iets op internet opzoekt vanaf je smartphone. Volgens telecomprovider KPN gebruiken we het internet zelfs zo vaak op onze mobiel, dat ze nog maar amper verdienen aan echt bellen. Vooral diensten als Whatsapp en Viber, waarmee je gratis respectievelijk via internet berichten kunt versturen en kunt bellen, zijn volgens KPN hiervan de oorzaak.

KPN is niet de enige die vreest voor deze diensten. Ook het aantal online contactpersonen op mijn MSN neemt af door mobiel internet. Voor early adopters van Twitter was MSN al in 2008 achterhaald, maar nu lijkt het erop dat steeds meer leeftijdgenoten MSN laten voor wat het is: de ICQ van 2011.

Waar gaan al die gebruikers heen? Ping, Whatsapp en sinds kort LiveProfile lijken mainstream te worden. Nadeel van Ping is dat het alleen op je Blackberry werkt, dus vrienden die een iPhone hebben, kun je er niet mee bereiken. Datzelfde probleem heb je met iMessage, wat weer alleen voor Apple-gebruikers is. Whatsapp en LiveProfile werken zowel op Blackberry, Android als iOS, maar wat nou als je gewoon thuis zit, achter je computer?

Er is nog een opvallend alternatief: Facebook. De profielenwebsite heeft niet alleen een app voor alle platforms waarmee je kan chatten, maar biedt ook de mogelijkheid dat gewoon vanaf de website te doen. Dat is precies wat ontbreekt bij alle andere diensten.

Het zal nog wel even duren voordat iedereen MSN links laat liggen, maar feit is dat de dienst die alle mogelijkheden biedt het populairst zal zijn. Chatten willen we overal, on the go, maar ook thuis en dan liefst niet op een klein schermpje.

Deniz Alkac

    • Deniz Alkac