Moedermelklobby boos op Nespresso

Voedingsreus Nestlé produceert Nespresso en babymelk. Combineren lag voor de hand: de Babynes. Maar babymelk uit cupjes zou tegen WHO-regels zijn.

Drie soorten babymelk.

Babymelk uit een espressoapparaat? De introductie van de BabyNes, een machine waarmee babymelk uit cupjes ‘gezet’ kan worden, heeft de gemoederen flink in beweging gebracht. Het apparaat is sinds eind mei in Zwitserland te koop. Voorvechters van moedermelk beschuldigen fabrikant Nestlé ervan afspraken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te schenden. Die was met de babyvoedingsindustrie overeengekomen terughoudend te zijn met marketing, omdat moedermelk voor zuigelingen veel gezonder is dan kunstvoeding.

„Nestlé presenteert een geïdealiseerd plaatje van kunstvoeding”, zegt woordvoerder Patti Rundall van de Britse actiegroep Baby Milk Action. Ze verwijt het concern dat het net doet alsof de BabyNes gelijkwaardig is aan natuurlijke borstvoeding. „Dat ondermijnt het streven naar zoveel mogelijk borstvoeding.” Nestlé moedigt moeders bovendien aan een persoonlijke relatie aan te gaan met het bedrijf, door naam en adres achter te laten. „Dat is helemaal fout”, aldus Rundall.

Officieel zegt Nestlé erbij dat moeders hun kinderen liefst zo lang mogelijk moeten zogen, tot een half jaar na de geboorte, precies zoals de WHO dat propageert. De vinding is volgens het bedrijf bedoeld voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven.

Er zijn zes verschillende BabyNes-cupjes. Niet om een baby verschillende smaken aan te bieden, maar omdat een baby in zijn eerste vier weken andere voeding nodig heeft dan een peuter van twee.

De BabyNes maakt flesvoeding met water van rond de 40 graden Celsius. Ook dat druist in tegen de WHO-richtlijn. Die eist dat het water voor het aanmaken van babymelkpoeder ten minste boven de 70 graden Celsius verhit moet zijn geweest om ziektekiemen te doden. Nestlé lost dat op met een ultrafijn filter dat alle bacteriën tegenhoudt.

Rundall van Baby Milk Action twijfelt echter aan de veiligheid van de cups. „Het filter zuivert het water dat in het cupje gaat, maar niet de melk die eruit komt. De melkpoeder is niet steriel, en dus kan de bereiding onder een lage temperatuur gevaarlijk zijn voor het kind.”

Door de lage temperatuur zouden ook ‘nuttige bacteriën’ (probiotica) aan babyvoeding kunnen worden toegevoegd die anders in heet water niet zouden overleven. De uitvinding is volgens het Nestlé-octrooi de enige methode om schadelijke bacteriën in kunstmelk te weren en nuttige toe te voegen.