Met 36 nullen zijn we klaar voor de toekomst

Internet is toe aan expansie. Het aantal IP-adressen dat wereldwijd beschikbaar is, schiet te kort. Een nieuw protocol maakt het mogelijk dat al uw gadgets online zijn.

Het is vandaag een belangrijke dag voor internet. Maar als het goed is merkt u daar niets van.

Sinds twee uur vannacht Nederlandse tijd praten de computers van Facebook, Google, Yahoo en honderden andere grote internetbedrijven uitsluitend met elkaar in een nieuwe taal. Dat houden zij 24 uur lang vol. Verstaan ze elkaar probleemloos en kan iedereen gewoon blijven googlen en facebooken, dan is het web in principe klaar voor de toekomst. Overlast voor consumenten is echter niet uit te sluiten, zeggen internetdeskundigen.

Vandaag is het Wereld IPv6 Dag. De webbedrijven testen internetprotocol versie 6 (IPv6). Dat doen ze op een manier waarop het lijkt alsof iedereen op de wereld alleen maar pakweg Chinees met elkaar spreekt. Die nieuwe internettaal IPv6, de opvolger van IPv4, moet communicatie op het web eenvoudiger en veiliger maken. De experimentele versie IPv5 is nooit geïmplementeerd. Versie 6 moet internet klaar maken voor een toekomst waarin elke smartphone, tabletcomputer, digitale camera en andere apparaten online zijn.

De taal – officieel: het communicatieprotocol – waarin computers op internet informatie uitwisselen is opgebouwd rond adressen. Elk apparaat dat is verbonden met het net heeft een eigen adres. Zoals een huis een postcode heeft. Elk mailtje, elke webpagina, elk Skype-bericht, elk muziek- of filmbestand reist in deeltjes van uniek adres naar uniek adres. Gekoppelde computers, servers, geven elkaar datapakketjes door met daarop de afzender en de geadresseerde in IP-formaat. Dat is in het kort de basisgedachte van internet.

Een adres is nu nog opgebouwd uit vier combinaties van cijfers. Facebook bijvoorbeeld is bereikbaar op http://69.63.181.15. Wie dat intikt in Internet Explorer, Firefox of Safari komt op de site van het sociale netwerk. Gelukkig hoeven internetgebruikers die cijfercombinaties niet te onthouden. Een tabel vertaalt de letters facebook.com voor computers naar het 69-punt-zoveel-adres.

IPv4 kent in totaal 4,3 miljard internetadressen. Dat leek bij de invoering in 1981 voldoende, maar er zijn binnenkort zoveel apparaten op de wereld die een internetadres willen dat de voorraad uitgeput raakt. Denk aan digitale camera’s die automatisch opslaan waar een foto is gemaakt en die direct publiceren op een website. Denk ook aan het sterk groeiende aantal internetgebruikers in China. In februari leverde de organisatie die de internetadressen beheert, de laatste pakketten adressen uit aan Aziatische internetproviders die ze op hun beurt nu aan hun klanten verstrekken.

IPv6 wordt al jaren aangeprezen als oplossing. Het adres is langer: het aantal mogelijke combinaties is het getal 340 met 36 nullen. Het nieuwe adres van Facebook bijvoorbeeld is 2620:0:1cfe:face:b00c::3.

Probleem: een gebruiker die overgaat op IPv6 of een website die uitsluitend zijn informatie verstuurt in IPv6 heeft geen contact meer met de IPv4-wereld. Dat maakt de invoering van ‘versie 6’ moeizaam. Internetaanbieders moeten aanzienlijke investeringen doen in apparatuur die voorlopig beide protocollen kunnen gebruiken.

Bovendien moeten consumenten die thuis oudere apparatuur gebruiken – zoals routers om thuis draadloos te surfen – voor velen ingewikkelde aanpassingen aan hun spullen doen. Ze moeten instellingen veranderen en bij hun provider aangeven dat zij IPv6 willen gebruiken.

Een ander probleem is dat er een alternatief voor IPv6 voor handen is dat redelijk functioneert. Daarbij krijgen gebruikers niet langer een uniek adres, maar surfen groepen gebruikers (collega’s, huishoudens) onder één adres. Voordeel: er zijn minder IPv4-adressen nodig. Nadeel: sommige toepassingen zoals telewerken (via VPN) en skypen werken niet altijd vlekkeloos. Bovendien is het alternatief onveilig: cybercriminelen zouden in één klap honderden internetgebruikers kunnen treffen als die allemaal onder hetzelfde kenteken over de digitale snelweg rijden.

Wereld IPv6 Dag dient vandaag vooral ter promotie van het nieuwe protocol. Slechts een op de tweeduizend gebruikers zou iets kunnen merken van het feit dat internet vandaag eventjes een nieuwe lingua franca heeft.

Meer informatie:www.worldipv6day.orgwww.ipv6dag.nl

    • Jan Benjamin