Kritiek VS en Israël op aansteken moskee

Een moskee in het Palestijnse dorp Al-Mughriah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, is gisternacht in brand gestoken door naar alle waarschijnlijkheid joodse kolonisten. Enkele brandende autobanden richtten schade aan aan het interieur. Op de muur was de leus ‘prijskaart. Aley Ayin’ gekalkt.

De brand heeft waarschijnlijk te maken met de vorige week door het Israëlische leger ontruimde buitenpost Aley Ayin. De kleine buitenpost werd voor een groot deel ontruimd omdat ze illegaal volgens het Israëlisch recht is.

Volgens het internationaal recht zijn alle ruim tweehonderd nederzettingen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever illegaal.

Op de Westelijke Jordaanoever gaan dergelijke ontruimingen vrijwel standaard gepaard met wraakacties door kolonisten op Palestijnen, de zogeheten prijskaart-strategie. Er worden branden gesticht, olijfboomgaarden verwoest of vernielingen aangericht. Ontruimingen van volgens Israël illegale nederzettingen zijn overigens eerder uitzondering dan regel.

De Verenigde Staten hebben de brandstichting veroordeeld, evenals de Israëlische regering. Premier Benjamin Netanyahu sprak van „een criminele daad, die bedoeld is als provocatie.” Israël is een onderzoek begonnen naar de daders, aldus Netanyahu.

De verantwoordelijkheid voor de brand is nog niet opgeëist. Kolonistenorganisaties hebben de afgelopen decennia met steun van de Israëlische regering de ruim tweehonderd nederzettingen gebouwd om joodse claims op bezet gebied te onderstrepen. De Israëlische organisatie Vrede Nu zegt dat de regering harder moet optreden tegen de zogeheten ‘heuveljeugd’, jongeren uit de kolonistenbeweging die vaak op heuvels buitenposten van bestaande nederzettingen stichten.