Kortkolom economie

MKB krijgt Europese steun van € 400 mln

Amsterdam. De Europese Investeringsbank (EIB) leent 400 miljoen euro aan Rabobank, ABN Amro en Friesland Bank. Met het geld kunnen zij op hun beurt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) ondersteunen. Rabobank en ABN Amro krijgen elk een lening van 150 miljoen euro. De lening van 100 miljoen euro aan Friesland Bank was vorige week al door de EIB bekendgemaakt. Voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zijn deze leningen gunstig wegens hun relatief lage rente. Per project kan een bedrijf een maximum bedrag van 12,5 miljoen euro aanvragen. (Dow Jones)

Chinezen willen Indus in Pakistan indammen

Rotterdam. Het Chinese bedrijf Three Gorges Project Corporation wil in Pakistan de rivier de Indus op verschillende plekken gaan indammen. Daarvoor heeft het Chinese bedrijf een plan overlegd aan de Pakistaanse minister van Olie en Natuurlijke Bronnen, Asim Hussain. Het plan vergt een investering van 15 miljard dollar (10,2 miljard euro). De indamming is bedoeld om overstromingen tegen te gaan, die het land onder meer vorig jaar zwaar troffen. Ook zijn de dammen bedoeld om elektriciteit op te wekken, en om water voor irrigatie te leveren. (NRC)

Ten Cate neemt failliet Osiris uit Hengelo over

Amsterdam. Textielfabrikant Ten Cate uit Almelo neemt de activiteiten van het failliet verklaarde Osiris Inkjet Systems uit Hengelo over. Ten Cate biedt tenminste zes van de tien vaste werknemers van Osiris Inkjet Systems een arbeidsovereenkomst aan. Ten Cate verwacht dat de inkjettechnologie een hoge vlucht zal nemen voor het aanbrengen van laagjes met specifieke functies op materialen zoals textiel. Het concern uit Almelo wil het overgenomen bedrijf onderbrengen bij dochteronderneming Xennia Holland. (NRC)

Australië stopt export vee naar Indonesië

Canberra. Australië legt de export van rundvee naar Indonesië voor tenminste zes maanden stil wegens mishandeling van de dieren. Uit videobeelden blijkt dat vee voor de slachting wordt geslagen en verminkt. De Australische minister van Landbouw, Joe Ludwig, heeft gezegd dat de export pas hervat wordt als „we zeker zijn dat de industrie het welzijn van de dieren kan garanderen”. Jaarlijks exporteert Australië 800.000 stuks vee. Circa tweederde daarvan gaat naar Indonesië. (Reuters)