Kort nieuws

Historisch museum: geen subsidie meer

Rotterdam. - Het Nationaal Historisch Museum krijgt vanaf 1 januari 2012 geen subsidie meer. Dat heeft de directie gisteren te horen gekregen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Eerder bleek minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) niet bereid te betalen voor huisvesting van het museum in paleis Soestdijk. Volgens Zijlstra is daarmee ook de basis voor subsidie vervallen, zo meldt De Volkskrant. Het museum werd in 2008 opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de Nederlandse geschiedenis te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA). Het NHM zit tijdelijk in de Amsterdamse Zuiderkerk. Daar organiseert het debatten, tentoonstellingen en evenementen. (Novum)

‘Saleh zwaar gewond’

Sanaa. - De verwondingen van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn veel ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Dat heeft een regeringswoordvoerder gisteren verklaard tegen persbureau Reuters. Afgelopen weekend raakte Saleh gewond bij een raketaanval op zijn paleis. Volgens de eerste berichten zou hij alleen scherfwonden hebben, maar volgens de woordvoerder heeft Saleh brandwonden over 40 procent van zijn lichaam. Daarvoor wordt hij behandeld in Saoedi-Arabië. De kans dat hij snel terugkeert naar het onrustige Jemen lijkt nu klein. Daar riepen duizenden demonstranten de regerende vice-president gisteren op een overgangsraad naar een nieuwe regering te vormen. (NRC)

Russen onderschept

Rotterdam - . Twee F-16’s van de vliegbasis Volkel hebben gisteren boven de Noordzee twee Russische Bear T-95-bommenwerpers onderschept. Volgens Defensie maakten de Russen in Nederlands controlegebied hun identiteit niet bekend. De jachtvliegtuigen volgden de Russische toestellen tot ze het Nederlandse gebied verlieten. Engelse jachtvliegtuigen namen de begeleiding over. Russische oorlogsvliegtuigen vliegen met enige regelmaat door het NAVO-luchtruim. (NRC)

Parkeren spekt kas

Rotterdam. - Gemeenten verdienen steeds meer aan betaald parkeren. De tien grootste gemeenten maakten vorig jaar samen ruim 116 miljoen euro winst op betaald parkeren, op een omzet van 300 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In 2005 was de winst nog 91 miljoen. (Novum)