Keuringsdienst van de macht

Presentator en documentairemaker Gideon Levy onderzoekt de macht. FOTO: AVRO AVRO

LEVY Ned. 2 21.25 - 22.00 uur

„Ruikt lekker!”, zegt presentator Gideon Levy. Hij staat op een plantage in Oeganda met een genbanaan in zijn hand. Maar als hij een hap wil nemen, houdt professor Andrew Kiggundu, de baas van het proefveldje, hem tegen. „Het is tegen de procedure. I cannot allow it.”

De banaan is te zien in LEVY, een nieuwe journalistieke serie van de AVRO. Het thema: macht. De eerste twee afleveringen gaan over voedsel, later komen bijvoorbeeld doping en topbankiers aan bod. Presentator Gideon Levy maakte eerder serieuze Tegenlicht-documentaires, maar was ook Jakhals voor DWDD. In LEVY is hij een kruising: een soort eenpersoons keuringsdienst van de macht. Hij is zelf steeds in beeld.

Soms zie je hem vanachter zijn Ray Ban-montuur een Wikipedia-lemma over gentechnologie bestuderen. Of met een korenaar in de hand in de Tweede Kamer. Niet spannend. Gelukkig gaat hij ook naar buiten. Zo vliegen we van de bakker op de hoek via Brussel binnen tien minuten naar Oeganda, waar het abstracte voedselprobleem zo concreet wordt als een banaan. De technologie achter de genbanaan blijkt afkomstig van zadenfabrikant Monsanto. En Monsanto is eng. Cliffhanger van vanavond: komen we binnen bij Monsanto?

Arjen van Veelen

    • Arjen van Veelen