Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Is Voorhuidman een antisemiet?

Superheld ‘Voorhuidman’ beschermt joodse baby’s tegen de messen van rabbi’s. Het protest in stripvorm tegen besnijdenis zorgt voor ophef in de Verenigde Staten. De actievoerders worden beschuldigd van antisemitisme.

Miles Hastwick is conservator van het imaginaire ‘museum voor genitale integriteit’ in San Diego. Maar hij is ook, in het geheim, Foreskin Man, en in die hoedanigheid bestrijdt hij vijanden als Dr. Mutilator en Monster Mohel, die erop uit zijn om pasgeboren jongens van hun voorhuid te ontdoen.

In het eerste deel van de strip was de vijand, Dr. Mutilator, nog een soort abstract monster, waarbij het directe verband met de joodse traditie wat vaag was. Er wordt zelfs verwezen naar Afrikaanse besnijdenis. In het tweede deel is Monster Mohel de vijand, en hij is een rabbi zonder genade. Dit soort beelden schoten de joodse gemeenschap in het verkeerde keelgat:

Ook in deel twee worden de baby’s gered, er worden zelfs wat circumstraints, die zijn opgehangen aan een menorahkandelaar, in brand gestoken.

Achter de strip zit een organisatie die in januari van dit jaar een wetsvoorstel heeft ingediend om ‘genitale verminking’ bij mannen te verbieden. Deze zogenoemde ‘intactivisten’ willen besnijdenis bij wet laten verbieden. Of Voorhuidman de lobby voor de nieuwe wet veel goed heeft gedaan valt te bezien.