Ik verontschuldig me voor het bedrag dat ik voorstel

Naam: Anneke Hymmen (34) Opleiding: ambachtelijke fotografieopleiding in Duitsland en kunstacademie in Nederland Functie: freelance fotograaf Oude tarief: 300 euro per portret Nieuwe tarief: 350 euro per portret. Illustratie Tomas Schats Tomas Schats

Naam: Anneke Hymmen (34)Opleiding: ambachtelijke fotografieopleiding in Duitsland en kunstacademie in NederlandFunctie: freelance fotograafOude tarief: 300 euro per portretNieuwe tarief: 350 euro per portret

Waarom ging je in onderhandeling?

„Omdat ik inmiddels een bepaalde positie op de markt heb verworven waardoor ik vind dat ik een hoger tarief kan vragen. Bovendien heb ik dit jaar veel grote uitgaven moeten doen, zoals een nieuwe auto. Ik besloot niet meer voor minder dan 350 euro de deur uit te gaan voor een portret.”

Hoe heb je het aangepakt?

„Ik ben een kopje thee gaan drinken met een van mijn vaste klanten, de hoofdredacteur van een bedrijfsblad. Het eerste half uur spraken we over informele zaken. Daarna kwamen we een beetje lacherig to the point. Ik vertelde dat mijn foto’s in zijn blad nu groter worden afgedrukt dan in het begin, dat ik voor deze klus veel moet reizen en dat ik daarom meer geld wil per foto. Ik kreeg 300 euro per portret en wilde minimaal 350 euro. Ik moest lachen om de ongemakkelijke situatie en omdat ik het eigenlijk stom vind dat ik het moet vragen. Ik had natuurlijk liever gewild dat hij er zelf mee was gekomen.”

Hoe reageerde hij?

„Hij grijnsde en vroeg me waarom ik meer zou moeten krijgen. Hij gaf me toch al de garantie dit de komende jaren te mogen blijven doen?

„Ik had het gevoel dat hij me aan een draadje liet bungelen, maar antwoordde toch kordaat dat ik al twee jaar goed werk lever. Vervolgens stelde hij voor om 325 euro te betalen. Ik moest hard lachen om dit spel en zei: voor die 25 euro meer hadden we niet hoeven afspreken. Ik vind echt dat ik 350 moet krijgen. Op dat moment voelde alles in slow motion, zo ongemakkelijk was het.”

Hoe liep het af?

„Hij ging akkoord! We spraken wel af dat ik de thee zou betalen, ha ha. Ik vond het heel leerzaam dat je onderhandelen als sport kunt zien. Tijdens vakanties ben ik trouwens helemaal niet goed in afdingen, dat vind ik verschrikkelijk.”

Hanteer je voor alle klanten hetzelfde tarief?

„Soms neem ik een opdracht aan die niet veel geld oplevert maar wel heel leuk is. Laatst kon ik bijvoorbeeld voor een blad foto’s maken in Egypte. Ze boden maar 500 euro voor de hele opdracht. Ik vond het goed omdat ze ook de prijzige reis voor mij betaalden. Maar toen ze mij vervolgens weer belden of ik voor hetzelfde bedrag foto’s in Duitsland wilde maken heb ik daar wel een punt van gemaakt.”

Hoe?

„Ik heb gemaild dat ik normaal gesproken voor zo’n opdracht tussen de 800 en 1.500 euro per dag vraag. Het was een klant die ik graag wilde houden dus heb ik er wel bij geschreven dat als het budget er niet zou zijn ik het ook zou doen. Maar dat ik het erg op prijs zou stellen als ik meer betaald zou krijgen.”

En heb je gekregen wat je vroeg?

„Ja. De opdrachtgever mailde terug dat ik gelijk had. Ze vond het sympathiek dat ik het sowieso had willen doen en stelde voor 1.000 euro te betalen. Ik was trots op mijzelf dat ik het heb durven vragen. Want meer geld vragen is wel lastig. Ik merk dat ik mij vaak verontschuldig voor het bedrag dat ik voorstel. Ik vind 1.000 euro veel geld. Maar aan de andere kant moet ik er als freelancer ook mijn studio, auto en materiaal van betalen. En dan heb ik nog niet eens een arbeidsongeschiktheidsverzekering.”

    • Adinda Akkermans