Ik ben meer een verhalenverteller

Muzikant Kashmere Hakim: "Mijn Marokkaanse ouders zijn mijn voorbeeld." Foto Bram Budel Nederland, Amsterdam, 12-05-2011 Rijzende ster muziekkant, singer songwriter Kashmere Hakim. foto: Bram Budel Bram Budel

Muzikant Kashmere Hakim (29) wil folkmuziek populair maken in Nederland. Liedjes met inhoud laten horen in plaats van „lege popsongs” vindt hij belangrijk. In juni dingt hij voor de tweede keer in zijn carrière mee naar De Grote Prijs van Nederland.

Wat betekent muziek maken voor jou?

„Het is een belangrijke manier om mijn emoties en gedachten te uiten. Het gaat mij er om zingend te vertellen wat ik in de maatschappij zie gebeuren. Ik heb altijd al veel gedichten en liedjes geschreven. Zeven jaar geleden heb ik voor het eerst een prullerige gitaar gekocht en ben ik er muziek bij gaan maken. In die zin ben ik meer een verhalenverteller dan muzikant.”

Moet muziek altijd ergens over gaan?

„Ik snap niet dat er mensen zijn die alleen maar liedjes maken over dansen in het park. Wat dat betreft ben ik vrij serieus in mijn muziek. Ik zou niet alleen liefdesliedjes kunnen maken. Nee, het moet ook over de maatschappij gaan. Zoals mijn liedje ‘Traveling Man’, dat gaat over mensen die een satellietschotel hebben. Deze mensen begrijpen de beeldvorming niet die rond de schotel bestaat. Zij worden ervan beschuldigd geen Nederlands te willen leren en niet te willen integreren. Terwijl de schotel eigenlijk staat voor hun heimwee.”

Pas je in een traditie, zo ja welke?

„Ik maak folkmuziek en dat is wel een soort traditie: simpele liedjes die steun boden aan mensen in de jaren zestig en zeventig. Muzikanten als Bob Dylan gebruikten toen vaak metaforische termen en woorden met een dubbele betekenis in hun teksten. Dat was nodig omdat niet alle regimes daarvoor openstonden, zelfs niet in de States. In deze tijd, waarin ik alles mag zeggen, zou het een beetje raar zijn als ik dat ook zou doen.

„Maar folk is een beetje in de verdrukking geraakt. De muziekindustrie is erg gericht op poppy muziek. Jammer, maar ik denk dat er onder veel mensen nog steeds wel interesse is voor luistermuziek.”

Wie is je voorbeeld?

„Mississippi John Hurt is mijn muzikale voorbeeld. Maar eigenlijk zijn mijn ouders mijn voorbeelden. Het zijn gastarbeiders uit Marokko die hierheen kwamen voor een beter leven. Zij en die hele generatie gastarbeiders hebben echt keihard gewerkt en me alles gegeven wat ik nodig had.

„Die inspiratie levert liedjes op zoals ‘Grand Parents’. Dat gaat over de cassettebandjes met opgenomen verhalen die we vroeger naar mijn oma stuurden, omdat ze niet kon lezen. Maar ik gebruik niet alleen mijn Marokkaanse achtergrond. Ik voel me een wereldmens, ik kan uit allerlei dingen inspiratie halen.”

Is het belangrijk voor je om De Grote Prijs van Nederland te winnen?

„Het is een belangrijke wedstrijd voor muzikanten, omdat het een landelijke competitie is en ik meer naamsbekendheid kan krijgen als ik win. Maar ik heb mezelf voorgenomen dat dit de laatste keer is dat ik aan een wedstrijd meedoe. Ik heb grote moeite met de vage criteria van de jury’s. Ze kijken helemaal niet naar de reactie van het publiek en of het een goede live act is. Ze letten er meer op of het technisch netjes in elkaar zit. Dat vind ik geen goed criterium. Als ik goed speel en het publiek heel erg enthousiast is, weet ik gewoon dat het niet aan mij ligt.”

Wat wil je bereiken?

„Het liefst wil ik zo’n goede plaat maken dat-ie opgenomen wordt in het rijtje folkklassiekers. Een nogal grote ambitie, maar je kan het altijd proberen toch?”

Kun je al leven van het zingen?

„In het begin regelde ik al mijn optredens zelf, maar inmiddels word ik meestal gevraagd om te komen spelen. Als ik even geen inkomsten heb bouw ik websites, maak ik flyers en verkoop ik tekeningen. Ik maak me geen zorgen. Gewoon hard werken, dan kom je er wel.”

Yasmina Aboutaleb

    • Yasmina Aboutaleb