‘Iemand deed zich voor als ontslagnemende Syrische ambassadeur’

Even werd gedacht dat Liama Chakkour de eerste Syrische diplomaat was die uit onvrede over de situatie in Syrië opstapt. Maar de Syrische ambassadeur in Frankrijk zegt dat iemand zich als haar heeft voorgedaan in een telefonische interview waarin ‘zij’ gisteren aankondigde haar functie neer te leggen.

Gisteren al bestreed Lamia Chakkour op de Syrische staatstelevisie ontslag te hebben genomen nemen, vandaag deed ze dat op de Franse zender BFM.

Nadat een Lamia Chakkour in Frankrijk had verklaard “niet langer achter de geweldscyclus” te kunnen staan, dreigde de ambassadeur op de Syrische tv met een rechtszaak tegen France 24. Volgens Renee Kaplan, adjunct-hoofdredacteur bij France 24, is er gebeld naar een nummer dat eerder altijd was gebruikt om in contact te komen met de Syrische ambassadeur. Vandaag zegt hij tegen persbureau Reuters dat er mogelijk inderdaad sprake is geweest van “misleiding”.

    • Bart Hinke