Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Huisartsen moeten 130 miljoen inleveren - bezuinigingen op zorg treffen de meest kwetsbaren

Den Haag : 15 maart 2011 Eerste Kamer, minister Schippers van VWS voor aanvang van het kamerdebat over het EPD. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 15 maart 2011 Eerste Kamer, minister Schippers van VWS voor aanvang van het kamerdebat over het EPD. foto © Roel Rozenburg Minister Schippers bespreekt de bezuinigingen in de zorg vrijdag in de ministerraad. Foto NRC / Roel Rozenburg

Huisartsen moeten volgend jaar 130 miljoen euro inleveren op hun budget van 2,2 miljard euro. Volgens goed ingevoerde Haagse bronnen legt minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) de huisartsen deze korting op omdat zij in 2010 voor 45 miljoen euro meer zorg verleenden dan zij had geraamd.

Daarbovenop moeten zij ook een bijdrage leveren aan de financiële malaise. Vrijdag bespreekt de ministerraad nieuwe bezuinigingen in de zorg. Eerder maakte het kabinet al ingrijpende bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) bekend.

‘Ingrepen op basispakket zorg’


De korting op de huisartsen is nog relatief klein vergeleken bij de bezuinigingen die de psychiaters en psychologen te wachten staan. Die moeten naar verluid enige honderden miljoenen bezuinigen.

Eerder vandaag meldden de NOS en RTL Nieuws dat minister Schippers het basispakket wil gaan beperken. De eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten gaat omhoog en minder consults zullen worden vergoed. Ook voor zwaardere psychische klachten komt er een eigen bijdrage, volgens de NOS van 175 tot 250 euro per jaar. Patiënten met chronische klachten moeten meer fysiotherapiebehandelingen zelf gaan betalen. Daarnaast verdwijnen dieetadvisering en cursussen stoppen met roken uit het pakket.

‘Bezuinigingen treffen meest kwetsbare mensen’

NRC-zorgredacteur Antoinette Reerink over de plannen:

“De bezuinigingen zullen bij veel mensen hard aankomen. De patiënten zullen het snel gaan merken. Vooral mensen die langdurig ziek of gehandicapt zijn krijgen te maken met een opeenstapeling van meerdere bezuinigingen. Zij krijgen straks geen pgb meer om zelf zorg in te kopen, zij zullen meer zelf moeten gaan betalen voor psychische bijstand. De meest kwetsbare mensen in de samenleving maken het meest gebruik van overheidsvoorzieningen waarop nu bezuinigd wordt.”