Historici teleurgesteld over sneuvelen NHM, Kamer wil spoeddebat

Historici reageren teleurgesteld op het nieuws dat het Nationaal Historisch Museum definitief niet doorgaat. De Tweede Kamer wil een spoeddebat houden over het intrekken van de subsidie door het kabinet.

Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) heeft besloten geen subsidie meer te besteden aan het museum in opbouw. Jarenlang is gesteggeld over de plek en de laatste tijd vooral ook over de kosten van zo’n museum. Zijlstra liet de directie gisteren weten dat hij de subsidie van 6 miljoen euro per jaar volgend jaar stopzet.

Emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis Hans Blom is ‘nogal verontwaardigd’ over het intrekken van de subsidie:

“Het is een verlies en het is procedureel idioot. Niet zo lang geleden heeft het parlement met overgrote meerderheid besloten dat er een nationaal historisch museum moest komen. Ik vind dat het parlement zich dat niet moet laten afpakken. Juist het NHM slaagt erin groepen te bereiken die je op de traditionele manier niet bereikt.”

Historicus Cees Fasseur noemt het ‘jammer’ dat de subsidie wordt geschrapt en vond een combinatie van het museum met Paleis Soestdijk een ‘interessante gedachte’. “…dat er 50 miljoen voor werd uitgetrokken, dat kan niet in deze tijd van bezuinigingen, dus ik begreep wel dat het museum moest verhuizen”, aldus Fasseur. Zijn collega Maarten van Rossum is minder rouwig. “Het museum was een volstrekt overbodig initiatief dat voortkwam uit de nutteloze discussie over identiteit.”

Op verzoek van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind stemde de Tweede Kamer vanmiddag in met een spoeddebat over de kwestie. Volgens Voordewind is met het intrekken van de subsidie sprake van ‘vrij onbehoorlijk bestuur’ richting de museumdirectie. Wanneer het spoeddebat wordt gehouden is nog niet bekend.

    • Pim van den Dool