Geluk door je eigen foto

Ik zeg het eerlijk. Ik moest een beetje lachen toen ik het voor het eerst las. Dat kwam door de resultaten van een onderzoek onder 63 studenten, onder leiding van professor Jeffrey Hancock. Voor het onderzoek werden ze in twee groepen verdeeld. De ene keek 3 minuten naar een leeg scherm, de andere naar hun eigen profiel op Facebook. Na deze – vrij saaie – 3 minuten in hun leven vulden ze een vragenlijst in. Daaruit volgde een analyse en mijn lachbui.

Wat bleek? De jongeren die naar hun Facebookfoto mochten kijken, kwamen duidelijk gelukkiger en zelfverzekerder uit de test dan hun zwarte-scherm-starende collegae. Nou was mijn eerste reactie: logisch. Wie wordt er nou zelfverzekerd en gelukkig van het kijken naar een zwart scherm? Maar Hancock had daar een – veel diepere – verklaring voor. Het zou hem zitten in de oppeppende werking van je eigen foto. Je foto op bijvoorbeeld Facebook geeft je namelijk de kans je te profileren zoals je zelf graag wil. Wil je stoer zijn? Dan neem je een foto van jezelf rijdend op een raar gemotoriseerd vierwielig voertuigje, terwijl je de nietsvermoedende fotograaf ook nog trakteert op een berg modder. En wil je lief zijn? Dan neem je een foto waarop jij lief een aantal door hun moeder verstoten geitjes de fles geeft op een kinderboerderij. Hoeveel meer profilering wil je?

Wat dat betreft heeft Hancock meer dan gelijk. Maar wat hij blijkbaar niet heeft meegenomen in zijn onderzoek zijn de mensen – en laten we eerlijk zijn: vooral de meisjes – die doodongelukkig worden van de Facebookfoto’s van slankere, mooiere en geliefdere vriendinnen. Volgens mij is het simpel: je eigen foto maakt je alleen gelukkig als je toch al gelukkig was.

Funs Elbersen

    • Funs Elbersen