Galeriehouders verongelukt

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, eigenaren van de Rotterdamse MK Galerie, zijn maandagmiddag bij een verkeersongeluk op de A1 om het leven gekomen. In de buurt van Deventer raakte hun bestelbus van de weg en botste tegen een pijler van een viaduct. Ze waren onderweg naar Berlijn, waar zij in 2007 een tweede galerie hadden geopend.

Grofsmid en Kartowikromo waren zeer actief in de Rotterdamse kunstwereld. Begin jaren negentig begonnen ze met een ‘huiskamergalerie’ aan de Mathenesserlaan, waarna ze naar de Witte de Withstraat verhuisden en MKgalerie begonnen. Kartowikromo richtte in 1998 het gratis kunstblad Tubelight op en onlangs het nieuwe kunsttijdschrift What’s Up. In de kunstwereld waren Grofsmid en Kartowikromo bijzonder geliefd. Hun galerie en hun bovengelegen woning waren ontmoetingsplekken voor kunstenaars, verzamelaars en collega’s. In Museum Boijmans wordt dinsdag een herdenkingsdienst gehouden. (NRC)